Pages

Wednesday, November 16, 2011

Tauhu Sambal (Masak Masam Manis)


Tauhu masak sambal manis-manis pedas ini memang favourite Kak Noor sejak kecil lagi.  Resepi yang dikongsi di sini juga adalah warisan daripada bonda dan nenda Kak Noor.  Kalau masak sambal tumis tauhu ini, bonda selalu hidangkannya bersama sayur taugeh masak lemak  dan ikan goreng.  Tetapi yang paling sedap kalau ada ikan cencaru sumbat.


Tauhu basah dipotong dua


Bahan-bahannya:
5 keping tauhu basah
2 sudu besar cili sos
1 sudu besar tomato puri
1 sudu besar tomato sup
1 biji tomato dipotong kiub
2 sudu besar gula perang
2 sudu besar gula putih
1/2 sudu teh serbuk perasa (jika suka)
Garam secukup rasa
1 cawan air
Minyak secukupnya.






Bahan-bahan B: (dikisar semua sekali)3 senduk cili kering kisar
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar besar kismis

Penyediaannya:
1. Tauhu basah dibelah dua. Kemudian digoreng sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan periuk dan tuangkan sedikit minyak. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan masak sehingga terbit minyak.
3. Setelah terbit minyak, masukkan 1 cawan air dan kacau. Kemudian masukkan buah tomato yang telah dipotong kiub, tomato puri, tomato sup, sos cili, gula merah + gula putih, garam, dan perasa. Kacau lagi dan biarkan kuah mendidih dan menjadi sedikit pekat. Rasa kuahnya. Kuah sambal tauhu mesti pedas, manis, dan ada rasa sedikit masam.
4. Akhir sekali masukkan tauhu yang telah digoreng tadi. Kacau rata dan masak sehingga kuah melekat pada tauhu.

Sedia untuk dihidangkan. Kalau suka, boleh tabur kacang tanah yang telah dikisar kasar di atas sambal tauhu.

Cadangan hidangan:
Nasi putih
Sambal tauhu
Masak lemah taugeh
Ikan kering goreng / ikan goreng/ikan cencaru sumbat'
Ulam-ulaman dan sambal belacan

0 comments:

Post a Comment