Pages

Thursday, May 29, 2014

SARDIN MASAK LEMAK

Resepi ini asal dari kampung suami saya , ikan sardin dalam tin di masak lemak memang sedap..Suami saya cerita dulu masa dia kecil cara mak dia nak jimat duit ialah dengan beli sardin dalam tin , ye la 30 tahun dulu harga 1 tin sardin yang besar pun hanya RM 1.80 , kira murah la boleh dimakan sampai ke malam. Bila saya kawin dengan suami baru saya jumpa menu ikan sardin yang dimasak cara ni . Saya masa membesar tinggal dengan parents memang tak pernah makan sardin sebab abah saya tak suka ikan sardin dalam tin ni...bila dah hidup berkeluarga baru mula makan sardin sebab suami saya gemar sangat ikan sardin dalam tin. Saya pun suka makan resepi ni memang sedap...

BAHAN-BAHAN :
1 tin ikan sardin mackerel
2 cawan santan pekat
1 biji bawang besar
1 helai daun kunyit
4 biji ubi kentang
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :
4 biji cili api
2 cm kunyit hidup

CARA MEMASAK :
1) Kupas semua ubi kentang dan bawang besar serta dipotong empat.
2) Masukkan santan dan bahan tumbuk dalam periuk dan masak kuah sampai hampir mendidih kemudian masukkan ubi kentang dan daun kunyit . Guna kan api dapur yang sederhana supaya kuah masak secara perlahan-lahan dan tak pecah minyak . Biar kan ubi kentang masak sampai empuk .
3) Masukkan semua ikan sardin makeral dan kuah nya sekali , kacau semua bahan supaya menjadi mesra dan sekata. Akhir sekali rasa garam jika kurang masin tambah la garam.

Monday, May 26, 2014

IKAN PEKASAM GORENG

Hmmm sedap betul makan ikan pekasam ni dengan nasi je.. Saya memang cukup gemar ikan pekasam , dulu masa tinggal di Kedah ikan pekasam ni mudah nak dapat sebab disana ikan pekasam ni makanan sampingan bagi pembuka selera.Ikan pekasam yang saya goreng ni jauh datangnya dari Kulim , suami sya kirim pada kawan sepejabatnya yang balik kampung.
Dekat pasar di area rumah saya ni pun ada jual ikan pekasam tapi kurang sedap la... kalau kawan suami ini balik kampung memang selalu suami saya kirim pada dia..ikan pekasamnya fresh dan kurang masam kira tastenya balance la...

BAHAN-BAHAN :
2 ekor ikan pekasam
1 bji bawang besar
3 biji cili kering

CARA MEMASAK :
Potong bawang besar dan cili kering.Panas kan minyak dan goreng ikan pekasam dahulu sampai masak dan angkat ikan pekasam ni. Buang sedikit minyak ikan ini dan terus masukkan bawang besar dan cili kering , goreng sampai bawang menjadi layu .Angkat bawang dan cili serta terus taburkan ke atas ikan pekasam yang sudah di goreng terdahulu tadi. Dah pun siap hmmm sedap....

Sunday, May 25, 2014

SALMON BERSOS KRIM LEMON

Semalam untuk lunch saya masak resepi ini , minggu sudah pegi ke Maidin dan beli kepingan ikan salmon sebab harganya yang murah dari tempat lain. Saya cipta sendiri resepi dan hmmm yummy . Ikan salmon ni kalau nak sedap sosnya mesti ada masam dan berlemak creamy  dan anak sulung saya Aisyah minta saya masak lagi resepi ni sebab dia suka sangat....

Resepi yang saya bagi ini untuk 4 orang ....

BAHAN-BAHAN :

4 keping ikan salmon
2 ikat asparagus
1 ketul cauliflower -saiz sederhana
1 batang carrot

BAHAN-BAHAN SOS :

1  sudu teh olive oil
3  ulas bawang putih
1  cawan fresh cream
1  cawan susu segar
2  sudu kecil fresh thyme
1  sudu kecil mustard
1  sudu besar jus lemon
Garam secukup rasa

CARA MEMASAKNYA :

1) Bersihkan ikan salmon kemudian gaulkan dengan sedikit garam dan black pepper , perap selama 1 jam.Kemudian panaskan 1 sudu besar minyak zaiton dan goreng ikan salmon sampai masak.


Ikan salmon yang sudah digoreng

2) Potong semua sayur mengikut cita rasa sendiri .Goreng semua sayur dalam lebihan minyak mengoreng ikan salmon tadi.Goreng sekejap saja semua sayur supaya tidak over cook sebab nanti sayur jadi terlalu lembut dan lembik.
3) Panas kan satu sudu teh minyak zaitun dan tumis bawang putih yang dicincang halus sampai wangi. Kemudian terus masukkan susu , cream , thyme , mustard dan kacau sehingga mendidih.
4) Bila kuah mula mendidih masukkan garam dan jus lemon jika suka lebih masam masukkan lagi jus lemon.Biarkan kuah mendidih dan masak , boleh la ditutup api. Menu ni lebih sedap jika makan sewaktu masih panas.

Saturday, May 24, 2014

CUPCAKES


Week end yang lepas saya bake lagi cup cake untuk dibawa ke rumah kakak saya untuk family gathering , deco untuk cake saya simple je sebab nak cepat siap.


Cup cake ni saya gunakan coklat ganache dan grated white coklat + coklat cips.


Cup cake ni saya guna colored sugar dan manik-manik bintang jee..


Semua cup cake saya yang dah siap.

BAKING CLASS

Sabtu sudah dari pagi sampai petang saya ke baking class lagi , kali ni saya ke kelas fondant cake decoration.Dulu saya dah belajar 3D fondant kali ni saya nak kumpul ilmu dengan chef pula.
Memang macam tu perangai saya nak tahu dan nak cuba kebolehan saya sendiri sampai takat mana. Bila dah spend 7 jam baru la saya tau memang penat la tapi tak pa la nak tuntut ilmu ni ada yang senang dan kadang-kadang susah. Saya belajar ni sebab nak buat kek birthday princess untuk party birthday anak-anak saya nanti ni , baru la best dapat buat kek sendiri untuk anak-anak dan lebih jimat duit sebab tak yah dah beli kek hehehehe...


Beberapa peralatan yang saya baru beli , masa ni kelas baru start chef dok cerita sat sebelum kami hand-ons dengan kek dummie masing-masing. Saya nak masuk lagi kelas masak lain macam kuih talam , kelas pizza , kelas biskut raya, kelas tart kelas pastry , kelas cake mcm cheese dan macam-macam kelas lagi la. Saya memang suka sangat masak hehehehe...


Ni proses menghias kek , chef ajak kami pelbagai teknik dan kami apply kan pada kek masing-masing . Saya perlu banyak practice lagi la ....


Bila balik rumah baru la saya dapat snap banyak gambar kek saya yang dah siap ni ok la kan.....



Nak hias kek guna fondant ni kena banyak la bersabar dan perlukan minat yang sangat mendalam kalau tak mungkin kita akan cepat give-up.Saya masih sabar lagi hehehhe...dan akan terus practice . Walau bagaimana pun menjahit is still my no.1 passion.

Friday, May 23, 2014

Asam pedas ikan tenggiri

Dah lama juga saya tak masak asam pedas so hari ni menu kami sekeluarga ikan tenggiri masak asam pedas . Semalam kat area rumah saya ni ada pasar malam so selaunya saya memang beli stok ikan dan sayur-sayuran serta buah-buahan di pasar malam . Selain harga yang barang yang berpatutan semua ikan-ikan yang saya beli segar sebab kebanyakkan peniaga ikan ni datang dari Kuala Selangor so stok ikan semuanya adalah fresh dan baru di ambil dari jeti ikan Kuala Selangor . Memang sedap masak asam pedas guna ikan fresh selalunya saya guna ikan terubuk , ikan pari , ikan kembung dan juga ikan tenggiri ni .


BAHAN-BAHAN:

1 ekor ikan tenggiri segar ( 1 kg )
2-3 cawan air
2 batang serai
2 bunga kantan- dibelah dua
Asam jawa secukup rasa atau asam keping
Segenggam daun kesum/ 1 ikat
2-3 helai daun limau purut dicarik-carik
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN DI BLEND:

10 biji cili kering - direbus supaya menjadi lembut
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
3 cm belacan

*Jika suka lebih kuah masukkan lebih air dan kalau nak lagi pedas tambah la cili lagi .
CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan diblend sehingga naik bau.Kacau sehingga sambal menjadi masak dan pecah minyak.Kemudian masukkan serai dan kacau lagi.
Seterusnya masukkan air , daun kesum, asam keping dan bunga kantan. Kacau semua bahan dan biarkan kuah hampir mendidih.
Masukkan ikan tenggiri , asam keping , garam dan gula . Kemudian kacau supaya semua bahan menjadi mesra. Jangan kacau terlalu laju dan kuat fillet ikan tenggiri boleh pecah.

Biar kuah mendidih untuk 3-5 minit lagi dan boleh la dimatikan api dapur .Tutup periuk dengan penutup, ini adalah untuk membiarkan ikan parang terus masak di dalam wap panas kuah.

Buat buttermilk sendiri


Saya google cari macam mana nak buat buttermilk sendiri dan saya jumpa resepi ni . Saya C&P simpan dalam blog sendiri sebab next time kalau nak guna senang boleh rujuk balik .

How to make buttermilk from milk

There are 2 ways to make buttermilk, and they will produce 2 different outcomes. The first outcome you will get is a substitute for buttermilk, which will taste equally great; however the texture will be slightly different. The second outcome will be of course, the real buttermilk, fresh and ready-made.

Since the 1st way is the easiest, I will start from it.

1st Recipe (To get a substitute for buttermilk)

Ingredients that you will need:

* 1 cup of milk
* 1 tablespoon of white vinegar or lemon juice

Material that you will need:

* 1 cup measuring cup

That's it! Only 2 ingredients & 1 material are needed and...

Let's start making!

1. Place the white vinegar or lemon juice into the measuring cup.
2. Pour the milk into the measuring cup (together with the white vinegar/lemon juice).
3. Wait for 5 minutes.
4. Your buttermilk substitute is done!

It is fairly easy isn't it? And it can be done in a few simple steps. Now you no longer need to worry if you ever ran out of buttermilk again!

2nd Recipe (To get the real, tasty buttermilk)

Ingredients that you will need:

* 6 - 8 ounces of active cultured buttermilk
* 3 cups of whole milk

Material that you will need:

* 1 clean quart container (with a secure lid)

Hey! There are only 2 ingredients and 1 material needed to make this real buttermilk too! However you will need a much longer time to prepare it%u2026 And so%u2026

Let's get making!

1. Pour the cultured buttermilk into the clean quart container.
2. Fill the rest of the container with the whole milk.
3. Screw the lid tightly and shake well.
4. Place the container in a warm corner of your house.
5. Wait for 24 hours.
6. The buttermilk will thicken and coat the glass of the container.
7. The buttermilk is now done and can be kept for weeks!

It will be advisable to put the date that your buttermilk was made on the container to serve as a note. And you will roughly know when the buttermilk will expire.

Comparing the 2nd recipe to the 1st. There is only an increase of 3 steps which means that both the substitute and the real buttermilk are not hard to make! However to get the real buttermilk, you will need 23 hours and 55 minutes longer to make it. But wait! That is only the waiting time.

If you are willing to wait just a little more, you can get the real buttermilk with the right taste and texture to go with your cooking. Wouldn't that be really great? Why not wait a little longer?

Wednesday, May 21, 2014

KEK COKLAT

Petang semalam saya bake coklat cake ni , anak-anak memang suka la coklat kek dan saya pun suka tapi bila dah berumur macam sekarang ni saya hanya boleh makan satu slice ja... . Ini terkenang kisah lama lagi...masa saya muda remaja umur 16-17 tahun dulu bila kakak sulung saya balik kampung masa week ends kadang-kadang dia mesti masak kek coklat dan saya la tukang menghabiskan kek tu hehee... . Sekarang ni semua tu dah tinggal kenangan ja...


Adunan kek yang dah siap dan ready untuk masuk oven...


Buah strawberry untuk hiasan atas kek , coklat ganache yang manis memang sedap la di makan dengan strawberry yang masam manis ni..


Taraaa.... dah siap di hias pun kek coklat saya ni , coklat ganache meleleh ke tepi kek tak pa la anak -anak saya suka banyak coklat .



kek coklat yummy ......

Sunday, May 18, 2014

SIMPLE BREAKFAST

Scramble egg sausages

BAHAN-BAHAN :
1 peket sausage
4 biji telur
2 ulas bawang putih 
sedikit butter

CARA MEMASAK :
1) Kupas bawang putih dan cincang bawang putih sehingga lumat . Potong sausage nipis-nipis. 
2)Panas kan butter dalam frying pan dan tumiskan bawang putih sehingga harum kemudian masukkan sausage dan goreng sehingga masak. Akhir sekali masukkan telur dan sedikit garam , kacau telur dan sausage dengan laju supaya menjadi mesra. 
Boleh juga dimasukkan chedder cheese untuk lebih sedap.


Pizza tuna & thousand island

Hari ni saya masak pizza lagi tapi kali ni untuk topping saya guna apa saja bahan yang memang ada dalam simpanan macam tuna dalam tin . Saya tambah sos thousand island dan bawang besar serta nenas dan ditabur dengan 2 jenis cheese emmmm sedapnyaa..anak-anak saya hari ni happy lagi sebab dapat makan pizza hehe sekali sekala boleh la....resepi asal pizza ni saya dapat dari MyResipi.com tapi saya ubah sikit ikut citarasa kami sekeluarga..

BAHAN DOH PIZZA
200 grm tepung gandum
125 ml air suam
1 paket yis segera
2 camca besar mentega atau minyak zaitun
1 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam halus
1-2 sudu besar shortening

BAHAN UNTUK TOPPING :
1 tin sos speghetti Prego perisa traditional
1 tin tuna chunk in water
1 biji bawang - dipotong nipis-nipis
sos thousand island secukupnya
Cheese monzarella
Cheese cheeder

CARA MEMASAK :
UNTUK DOH :- Bancuh yis serta gula dengan 3 sudu air suam , kacau rata dan tunggu berbuih. Gaul garam dengan tepung hingga rata kemudian buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga lembut dan masukkan shortening kemudian masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan tidak melekat pada jari (kena uli lama juga anggaran 10-15 minit) . Doh yang dah cantik diuli menjadi bentuk bulat dibiarkan rehat di dalam bekas kemudian tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 40 minit atau hingga naik sekali ganda.

Bila doh dah naik cantik , tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan udara dan uli sikit lagi kemudian doh ni boleh la di canai dalam anggaran setebal 0.5 cm dan diletak diatas tray pizza dan gunakan jari je untuk meleperkan doh , saya tekan je guna jari sampai doh menutupi seluruh pemukaan tray pizza, senang je . Cucuk pada seleuruh pemukaan doh dengan garfu dan bakar doh pada suhu 180`C selama 10-15 minit . Bila doh dah masak keluarkan dan ketepikan sekejap bagi sejuk sikit .

Sapu sos pada pemukaan doh tadi, kemudian boleh la ditaburkan kepingan ikan tuna , bawang , sos thousand island dan last sekali taburkan cheese monzarella serta cheedar .Masukkan pizza ke dalam oven dan bakar selama 30 minit pada suhu 180 darjah celcius atau sehingga topping masak kekuningan .

Ini la rupa pizza ikan tuna dengan thousand island sebelum dibakar . Kita boleh tambah apa saja bahan topping ikut pada citarasa sendiri . Seelok-eloknya guna 2 jenis cheese iaitu cheese cheddar untuk wangi serta masin lemak tersendiri dan cheese monzarella untuk texture cheese yang lebih liat dan bertali-tali mmm yummy..

Ni pun pizza tuna tapi saya tambah nenas kiub hmmm memang sedap . Doh roti pizza pun saya canai bagi nipis sikit lagi la sedap ikut citarasa saya ni yang suka roti pizza nipis dan sedikit crispy...

Saturday, May 17, 2014

SAMBAL PARU

Sambal paru ni pun menu kesukaan saya hmmm sedap , mudah juga nak masak resepi ni , cuba la. Selalu saya masak sambal paru ni bila saya masak kuah lodek makan dengan lontong. 


BAHAN-BAHAN :
1 kilo paru
1 bawang merah yang besar- di potong nipis
1 sudu teh asam jawa segera
1 sudu teh gula
Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN DIKISAR HALUS :
20 biji cili kering
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 cm belacan

CARA MEMASAK :
1) Rebus paru sampai masak atau separh masak , yang penting paru ni menjadi kenyal dan mudah dipotong.Potong paru menjadi kepingan kecil dan gaulkan paru ni bersama garam dan sedikit kunyit . Panaskan minyak dan goreng paru sehingga masak , angkat dan toskan paru ini.
2) Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang dikisar tadi dan kacau.Biarkan sambal masak samapi terbit minyak kemudian masukkan garam dan gula serta asam jawa.Kacau sambal dan masukkan paru yang sudah digoreng tadi seterusnya masukkan bawang merah yang di potong nipis tadi. Kacau semua bahan supaya paru bersalut dengan sambal .

KARI AYAM

Saya cukup suka makan kari ayam selain dari kari ikan , anak-anak saya pun hanya suka makan kari ayam sahaja.So , pagi tadi saya masak la kari ayam untuk lunch kami sekeluarga. Saya suka letak banyak ubi kentang dalam kari ayam ni dan saya biarkan ubi kentang ni cukup empuk sebab anak-anak saya suka hancurkan ubi kentang ni bila makan nasi ,berselera sungguh mereka makan nasi hari ni...

BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam
5 biji ubi kentang yg besar
4 cawan santan pekat
1 peket rempah kari ayam
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kayu manis - 1 batang je
3 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

1) Kupas bawang, halia dan mayang halus semua bawang serta halia ini , panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bawang bersama kayu manis, bunga lawang dan cengkih sehingga terbit bau wangi.

2) Campurkan rempah kari dengan sedikit air di dalam mangkuk plastik .Bila bawang sudah layu , masukkan rempah kari dan terus kacau sehingga rempah kari masak dan terbit minyak.


3) Kemudian masukkan semua santan dan kacau , masukkan semua ubi kentang dan biarkan kuah mendidih sekejap.Masukkan ayam dan garam dan kacau supaya semua bahan mesra.

4) Perlahan api dapur dan tutp periuk dengan tudung periuk , biarkan kuah terus mendidih . Kacau kuah sekali-sekala dan bila ayam dan ubi kentang sudah masak boleh la di tutup api dapur dan hidangkan kari ayam ini.


Kari ayam hmmm yummmy.

Friday, May 16, 2014

PIZZA AYAM HAWAIIAN

Semalam untuk lunch saya buat hawaiian chicken pizza . Sekali sekala masak pizza sedap juga tambahan pula anak-anak saya memang suka sangat makan pizza tak kira apa jenis topping pun .

Bila masak apa pun resepi saya suka guna cara yang paling mudah atau saya ubah resepi tu bagi jadi mudah contohnya macam buat pizza ni instead of saya buat sos sendiri saya beli saja sos sphagetti prgo perisa tradisional lebih sedap dan sesuai untuk pizza ayam hawaiian . Kelebihan buat pizza sendiri ialah kita boleh tentukan bahan yang kita nak guna ikut selera sendiri .


Adam dah ready nak makan pizza , sedap ya sayang..


BAHAN DOH PIZZA
200 grm tepung gandum
125 ml air suam
1 paket yis segera
2 camca besar mentega atau minyak zaitun
1 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam halus
1-2 sudu besar shortening

BAHAN UNTUK TOPPING :
1 tin sos speghetti PREGO TRADITIONAL-guna separuh je
1-2 ketul dada ayam
1 sudu kecil mix italian herbs
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
Cheese monzarella
Cheese cheeder
cili capsicum - potong nipis-nipis
cendawan butang- potong nipis
nenas tin - potong kecil-kecil
*Potong bawang besar dan cincang halus bawang putih .-Dada ayam dipotong nipis dan dicincang . Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang sampai layu kemudian masukk semua dada ayam dengan mix herbs serta garam secukup rasa . Biarkan ayam ni cukup masak tutup api dapur dan ketepikan.

CARA MEMASAK :

UNTUK DOH :- Bancuh yis serta gula dengan 3 sudu air suam , kacau rata dan tunggu berbuih. Gaul garam dengan tepung hingga rata kemudian buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga lembut dan masukkan shortening kemudian masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan tidak melekat pada jari (kena uli lama juga anggaran 10-15 minit) . Doh yang dah cantik diuli menjadi bentuk bulat dibiarkan rehat di dalam bekas kemudian tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 40 minit atau hingga naik sekali ganda.

Bila doh dah naik cantik , tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan udara dan uli sikit lagi kemudian doh ni boleh la di canai dalam anggaran setebal 0.5 cm dan diletak diatas tray pizza dan gunakan jari je untuk meleperkan doh , saya tekan je guna jari sampai doh menutupi seluruh pemukaan tray pizza, senang je . Cucuk pada seleuruh pemukaan doh dengan garfu dan bakar doh pada suhu 180`C selama 10-15 minit . Bila doh dah masak keluarkan dan ketepikan sekejap bagi sejuk sikit .

Sapu sos pada pemukaan doh tadi, kemudian boleh la ditaburkan susun cendawan butang , cili capsicum , nenas , ayam dan last sekali taburkan cheese monzarella serta cheedar .Masukkan pizza ke dalam oven dan bakar selama 30 minit pada suhu 180 darjah celcius atau sehingga topping masak kekuningan .

Thursday, May 15, 2014

KANGKUNG GORENG BELACAN

BAHAN-BAHAN :
2  ikat kangkung
1  genggam udang kering
2  biji bawang merah
2  ulas bawang putih
1  biji cili merah
2  cm belacan
2  sudu sos tiram

CARA MEMASAK :


Tumbuk sehingga lumat bawang merah, bawang putih, udang kering, cili merah.

Panaskan sedikit minyak , tumis bahan tumbuk dan masukkan sos tiram , terus kacau sehingga bahan tumbuk menjadi wangi dan sudah masak.


Masukkan kangkung dan sedikit air dan terus kacau supaya semua bahan menjadi mesra dan kangkung cukup masak. Jangan biar kangkung masak terlalu lama sebab nanti kangkung akan menjadi lembek .
Kangkung goreng belacan yang sudah masak yummy.


Cheese cake

Cheese cake lagi..favorite kami sekeluarga..
Non baked cheese yang sangat sedap dan mudah nak dibuat..
hmm yummy..

Resepi asal cheese cake ni saya dapat dari internet tapi saya dah ubah ikut selera kami sekeluarga . Selalunya macam tu la saya ni belajar buat apa pun jenis resepi baru semuanya bermula dari trial n error . Banyak juga resepi baru yang saya cuba dan akhirnya saya dapat la resepi favorite saya sendiri..

BAHAN-BAHAN :

250 grm cream cheese
200 grm cream/whipping cream- 1 kotak kecil
100 grm gula castor - boleh tambah jika suka lebih manis
15 grm gelatin halal brand Nona
100 ml air suam
Blueberry filling

BASE :

200 grm biskut digestive atau biskut marie
100 grm butter dicairkan

Biskut digestive dihancur halus kemudian digaulkan dengan butter yang dicair sehingga cukup sebati dan boleh dipadat atau dikepal-kepal . Kemudian semua adunan biskut ni tekankan sampai padat dalam bekas yang sesuai . Sejukkan selama 30 minit - 1 jam.

FILLING :

Putar 250gm cream cheese bersama gula castor hingga kembang. Setelah kembang, masukkan semua cream/whipping cream dan pukul hingga lembut & sebati. Ketepikan.

Bancuh gelatin + 100ml air suam . Masukkan gelatin ini ke dalam adunan chream cheese tadi dan gaul semua bahan sehingga cukup mesra.

Tuang adunan cream cheese tadi ke atas base. Sejukkan didalam peti sejuk dan bila dah keras, keluarkan & hias dgn blueberry filling.

Wednesday, May 14, 2014

IKAN BAWAL KUKUS


BAHAN-BAHAN :
2 ekor ikan bawal sederhana besar
3 biji bawang putih
3 cm halia
1 biji bawang besar
2 biji tomato
Sedikit daun sup

SEASONING:
4 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
3 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu kecil lada hitam

CARA MEMASAK :
1) Sediakan periuk kukus , bersihkan ikan bawal dan kelar-kelas badan ikan bawal ini. Potong swmua bawang dan halia nipis-nipis kemudian tabur di dalam pinggan dan sekeliling ikan bawal. Masukkan sedikit halia dan bawang ke dalam perut ikan.
2) Satukan semua bahan sesoning dan curahkan ke atas ikan bawal didalam mangkuk. Potong tomato dan daun bawang dan tabur ke atas ikan bawal ini.
3) Kukus ikan bawal selama 30 - 40 minit atau sehingga ikan cukup masak.

Tuesday, May 13, 2014

SAUSAGE ROLL BUN

Dah lama saya tak buat dan masak bake roti , semalam untuk minum petang saya buat sausage roll bun, kami sekeluarga memang suka sangat makan roti ni terutama anak-anak saya. Nak buatnya pun ok la mudah juga.

BAHAN-BAHAN:

Bahan A:

330 gm tepung tinggi protein
1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu besar susu tepung
60 gm gula castor

Bahan B :

1 biji telur- grade A

Bahan C:

120 ml air
10 grm yeast segera

Bahan D :

40 grm butter


Untuk glazing :

1 biji telur - dipukul sehingga kembang

Untuk Filling :

sausage

CARA MEMASAK :

1) Satukan bahan A di dalam mixer dan adun bahan seketika sehingga mesra . Kemudian masukkan bahan B dan C adun lagi selama 10 minit sehingga terbentuk doh roti . Masukkan bahan D dan pukul serta adun lagi menggunakan mixer sehingga doh menjadi lembut dan texturenya kenyal.

2) Biarkan doh rehat di dalam mangkuk yang ditutup dengan kain lembab. Biar doh naik selama 35 minit - 1 jam sehingga doh menjadi 2 kali ganda dari saiz asal. Kemudian tumbuk-tumbuk doh untuk buang udara yang terperangkap dan uli sekejap ja dan boleh la di bahagi menjadi ketulan doh kecil seberat 50 gm setiap biji.

3) Uli doh mengguna tangan sehingga doh menjadi panjang dan lilit lah sekeliling sausage. Buat sehingga habis semua adunan doh ini. Susun dalam loyang membakar yang sesuai dan sapu telur untuk glazing tadi.

4) Pre-heat oven selama 5 minit dalam suhu 180 darjah celcius dan bakar sausage bun ini selama 15 minit . Bila dah masak keluarkan dan biarkan sejuk.

* Saya tiada pengadun roti elektrik jadi saya hanya menguli mengunakan tangan , bila saya menguli saya pastikan adunan roti ini tidak melekat pada tangan. Bila sudah di uli dan adunan ini mudah di canai dan elastik itu tandanya adunan anda sudah betul... cara saya masak ini mengikut pengalaman dari diri saya sendiri kiranya try & error la ye..

Doh yang sudah siap.


Sausage roll yang dah ready untuk di bake selama 15 minit dalam suhu 180 darjah celcius.


Sausage roll bun dah masak.



Anak-anak saya cukup suka makan sausage roll bun ini.

Monday, May 12, 2014

PINK & VIOLET CUPPIES

Saya bake cup cake ini untuk suami bawa ke office dia , saya guna cutter baru yang simple je untuk decorate cuppies ni.Tentang color pula saya memang suka combination warna pink dan violet , comel je.





Saya guna juga butter cream untuk hias cuppies , saya ada la beli beberapa jenis nozel baru . Ok juga guna butter cream , best. Anakk saya Aisyah pun nak cuba decorate guna nozel dan butter cream ni , nanti la lain kali saya bagi dia peluang juga.


Sunday, May 11, 2014

Sarapan pagi ni ~ cucoq jagung

Pagi ni sarapan ringkas cucuq jagung campur udang kertas dan dicicah dengan kuah kacang segera . Cukup sedap enak lepas tu minum pula teh suam dalam set cawan lama corak bunga kangkung lagi terasa kesedapan dan nikmat juadah tradisional melayu ni .Saya ni peminat tegar koleksi pinggan mangkuk lama so memang saya guna juga koleksi sendiri bertukar-tukar set hari ni guna corak kangkung besok terasa nak guna set corak peonies atau lusa set bunga kekwa merah pula . Baru la berbaloi kumpul dan dipakai guna juga koleksi pinggan mangkuk dulu-dulu ni . Nostalgia lama teringat dulu mak saya ada juga guna koleksi pinggan mangkuk corak bunga kangkung ni.

Kalau masak cucuq jagung ni saya suka guna udang kertas kecil-kecil sebab udang ni lebih manis dari udang yang selalu kita boleh beli di hypermarket yang diternak secara komersial tu . Jagung pun yang fresh beli di pasar malam masih manis . Cara saya bancuh adunan masih macam mak saya buat dulu letak bawang besar , cili merah pun boleh ditambah , serbuk kunyit tu je la bahan asasnya..

Dulu saya pernah masukkan n3 resepi cucoq jagung ni so kirnya kali n3 ulangan ok la kan..




BAHAN-BAHAN:

3 cawan tepung gandum
3 batang jagung
1 biji bawang besar
2 cawan udang kertas
1-2 biji telur
2 cawan air sejuk
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa

* boleh ditambah cili merah yang dipotong halus-halus serta daun bawang/sup sebagai bahan rencah tambahan . Boleh ditambah atau kurangkan bahan ikut selera masing-masing

CARA MEMASAK :

Bersihkan udang buang kepala dan ekor , potong jagung kemudian kupas bawang merah dan dimayang nipis .

Gaul semua bahan dalam bekas yang sesuai dan masukkan telur serta air secukupnya , jangan terlebih air nanti jadi cair pulak adunan tapi boleh ditambah tepung so adunan jadi ok. Masukkan garam dan kacau lagi , panaskan minyak secukupnya untuk mengoreng dan boleh la digoreng sehingga masak. Angkat dan tos cucoq ni bila sejuk boleh dimakan dengan sosa atau kuah kacang.

Saya guna kuah kacang segera so saya hanya tambah air dan saya masak semula kuah ni sampai mendidih .

Cucoq jagung sedap dimakan cicah sos atau kuah kacang