Bahan-bahannya:
6 ekor ikan kembung (boleh guna ikan lain, ikan ketul pun boleh)
1 cawan air
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
Gula dan garam secukupnya
1 sudu kecil perisa TUMIX ikan bilis
2 biji bawang besar dihiris bulat
Minyak secukupnya untuk menumis
Bahan-bahan untuk dikisar:
4 senduk cili kering yang telah dikisar (Kak Noor senduk nasi untuk menyukat)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato saiz kecil
Penyediaannya:
- Ikan dibasuh bersih dan digaramkunyitkan. Kemudian digoreng sehingga masak; tetapi jangan sampai garing.
- Panaskan kuali/periuk dan masukkan minyak masak. Masukkan bahan-bahan kisar dan kacau rata. Tutup periuk dan masak hingga bahan tumisan tadi terbit minyak.
- Masukkan 1 cawan air. Kacau rata.
- Masukkan sos cili, sos tomato, gula, garam, dan perisa. Biarkan mendidih seketika dan rasa manis dan masinnya. Rasa masin dan manis hendaklah seimbang.
- Masukkan ikan dan balik-balikkan sehingga kuah cili tadi menyelaputi ikan.
- Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Inilah rupanya Ikan Masak Cabai (rasa macam sweet sour...) |
No comments:
Post a Comment