Bahan-bahannya:
1 tin ikan mackerel cap ayam atau 1 tin ikan sardin
2 biji bawang dipotong bulat
1 biji cili hidup dihiris
2 tangkai daun sup
Sedikit asam jawa atau cuka
Kicap manis secukupnya
Garam/serbuk perasa/gula
Minyak secukupnya
Bahan-bahan (untuk ditumis):
1 biji bawang besar – dihiris
2 biji bawang putih – dihiris
1 inci halia dipotong nipis
1 tangkai daun kari
1 sudu besar cili kering kisar
4 - 5 biji cili padi merah diketuk (sekiranya suka pedas)
Penyediaannya:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, dan daun kari sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kering kisar dan cili padi. Kacau rata.
2. Selepas itu masukkan air asam jawa dan sardin bersama sosnya. Kacau rata dan biar sardin masak di atas dapur seketika.
3. Perasakan masakan dengan kicap manis, garam, serbuk perasa, dan gula secukupnya.
4. Akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong bulat dan cili hidup. Kacau rata dan tutup api.
5. Semasa menghidang, bolehlah ditabur daun sup di atasnya.
No comments:
Post a Comment