Pages

Thursday, November 19, 2015

Inoki goreng ranggup

Akak selalu juga masak cendawan tiram goreng ranggup tapi tak pernah pulak terfikir nak guna cendawan inoki ni tapi bila jalan-jalan cari resepi kat blog Hana Jepun akak jumpa resepi cendawan Inoki goreng ranggup ni . Akak pun nak cuba la juga sebab anak-anak akak memang suka sangat dengan menu cendawan goreng ranggup dicicah dengan sos thai memang sedap...

Cendawan Inoki goreng ranggup

Proses nak gorengnya sama je macam goreng cendawan tiram . Mula-mula akak potong bahagian bawahnya sikit lepas tu akak lerai-leraikan cendawan inoki ni . Akak guna 2 biji telur yang dipukul kembang macam nak buat telur dadar tu . Lepas tu akak celup sikit demi sikit cendawan inoki ni dalam telur . Akak guna tepung goreng segera jenama Adabi . Tepung goreng ni akak tuang secukupnya dalam pinggan leper dan cendawan yang dah dicelup telur tadi akak masukkan dalam pinggan berisi tepung dan akak gaul rata . Cendawan ni mesti la jadi kering bila dah disalut tepung tadi .

Panaskan minyak secukupnya dah goreng cendawan ni sampai masak kemudian diangkat dan tos . Sedap dimakan bila dicicah dengan sos cili atau sos Thai..


Ni la rupa cendawan inoki sebelum digoreng..

0 comments:

Post a Comment