Pages

Saturday, March 24, 2012

SWEET SOUR BEBOLA AYAM DAN TAUHU



Masakan ini  teramat digemari oleh anak-anak Kak Noor.  Sajian ini dimasak pada hari ini atas permintaan anak lelaki Kak Noor yang akan pulang ke Kolej Komuniti pada hari ini setelah bercuti selama tiga hari pulang ke rumah untuk mengambil keputusan SPMnya.  Syukur Alhamdulillah ke hadrat yang maha ESA kerana dengan limpah rahmatNYA anak Kak Noor memperolehi keputusan yang masih melayakkannya untuk melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi.

Kebiasaannya Kak Noor gunakan 1 bungkus (1kg) bebola ayam untuk sajian keluarga.  Tauhu pula Kak Noor gunakan untuk `memeriahkan' lagi masakan ini. Sesuai dimakan dengan nasi dan juga diratah begitu sahaja. Tetapi bagi anak-anak Kak Noor mereka lebih suka meratahnya.



Bahan-bahannya:
1 kg. bebola ayam - digoreng
4 tauhu putih - dipotong dua dan digoreng
2 sudu besar cili sos
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar gula perang]
1 cawan air
Gula putih secukup rasa - sebagai tambahan kepada gula perang
Garam secukup rasa
Perasa (sekiranya suka)
Minyak secukupnya untuk menumis.

Bahan-bahan dikisar:
3 senduk cili kering kisar - Kak Noor gula senduk nasi untuk menyukat
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato

Penyediaannya:
  • Panaskan minyak.  Goreng bebola ayam dan tauhu sehingga masak dan ketepikan.
  • Gunakan minyak gorengan bebola ayam dan tauhu untuk menumis bahan-bahan kisar sehingga garing.
  • Bila bahan-bahan kisar telah garing, masukkan 1 cawan air dan kacau rata diikuti dengan gula perang, gula putih, garam, dan perasa.  Masak sehingga mendidih.
  • Kemudian masukkan bebola ayam dan tauhu yang telah digoreng.  Kacau rata dan biarkan ia mereneh di atas dapur seketika.
  • Tutup api.  Semasa menghidang bolehlah dihiaskan dengan bawang goreng.

0 comments:

Post a Comment