Pages

Tuesday, July 23, 2013

SAYUR CAMPUR SOS TIRAM



Bahan-bahannya:
Kacang buncis
Lobak merah (Kak Noor guna baby carrot)
Cendawan tiram kelabu
Kacang sepat
Putik jagung
Bebola ikan sayur panjang – dipotong serong
¼ biji lada benggala – warna kuning, dihiris memanjang
¼ biji lada benggala – warna hijau, dihiris memanjang
3 ulas bawang kecil - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
3 biji cili padi merah – diketuk
4 sudu sos tiram ) disatukan dalam bekas dan
1 sudu kecil serbuk lada hitam ) dibancuh dengan air
2 sudu besar tepung jagung – dibancuh dengan sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Cara-cara memasak:
1. Kuantiti setiap jenis sayur-sayuran yang digunakan adalah bergantung kepada keperluan hidangan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang kecil, bawang putih, cili padi merah sehingga naik bau. Kemudian masukkan bebola ikan. Tumis sehingga bebola ikan masak.
3. Masukkan sos tiram dan serbuk lada hitam yang telah dibancuh dengan air. Kacau rata dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah mendidih. Sekiranya mahukan kuah yang lebih, bolehlah ditambah air lagi.
4. Bila kuah telah mendidih, masukkan semua sayur-sayuran dan lada benggala, diikuti dengan tepung jagung. Kacau rata.
5. Bila sayur-sayuran telah masak, bolehlah ditutup api.




Inilah bebola ikan sayur panjang

Sunday, July 21, 2013

PUCUK MANIS MASAK LEMAK PUTIH



Bahan-bahannya:
2 ikat pucuk manis (diambil daunnya)
Segenggam udang kering
2 cawan santan sawit KHALIS – dicampur dengan 4 cawan air
1 biji bawang besar – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
¼ biji cili benggala kuning – dihiris memanjang
3 - 4 cili padi merah
Gula, garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara memasaknya:

Satukan semua bahan di atas  di dalam periuk.  Masak sehingga mendidih.  Selalu dikacau supaya santan tidak pecah.   Bila cukup masak, barulah diangkat untuk dihidangkan.

KACANG BUNCIS GORENG TAUHU




Bahan-bahannya:
15 batang kacang buncis - dipotong serong
1/4 biji cili benggala hijau - dipotong memanjang
2 biji tauhu - digoreng dahulu, dipotong kecil
2 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 sudu besar sos tiram + 1 sudu besar air
1 genggam udang kering - direndam, dibasuh dan ditoskan
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara memasaknya:
1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis bawang merah, bawang putih dan udang kering sehingga naik bau.  Masukkan sos tiram, garam, dan gula, kacau rata. Selepas itu bolehlah dimasukkan kacang buncis, tauhu goreng dan cili benggala.  Kaupbalikkan dan goreng sehingga sayur masak, tetapi jangan sampai sayur layu.  Tutup api dan sedia dihidangkan.



Friday, July 19, 2013

Kari Ikan Tenggiri Bunga.

Assalamualaikum...

So seperti biasa ibu-ibu di luar sana mesti tengah fikir nak masak apa hari ini.  Kalau masih tak pasti apakah yang hendak dimasak, jom kita layari internet.  Banyak laman blog yang memaparkan pelbagai masakan untuk kita buat pilihan.   Kak Noor pun kerap juga singgah di blog rakan-rakan  lain untuk mencuba resepi-resepi yang diketengahkan dalam blog mereka untuk mencari kelainan citarasa dalam setiap sajian yang dihidangkan.





Menu yang hendak dikongsi bersama ialah Kari Ikan Tenggiri Bunga. Menu ini merupakan juadah berpuasa hari ke-8 tetapi tidak sempat untuk dimuatkan dalam blog kerana masa tidak mengizinkan.  Cuma hari ini baru ada kelapangan.    Isnin lalu on the way balik kerja, sempat singgah di Pasar Malam/Bazar Malam di AU1, Keramat/Setiawangsa.  Tengok ramai orang tengah memilih ikan tenggiri bunga ini.  Harganya satu kilo  RM16.  Fresh juga ikannya.  Ambillah seekor, selepas ditimbang tak sampai 1 kg pun, harganya cuma RM11.

Kuah kari sedap dicicah dengan roti


Pada mulanya plan nak masak taucu dan dalam masa yang sama teringin pula tekak ni nak makan kari.  Selepas ditimbang-timbangkan dan diambil kira selera anak-anak, maka Kak Noor ambil keputusan masak kari aje. Lagipun kuah kari ini sedap juga dicicah bersama roti semasa sahur (bagi yang tidak berselera makan nasi).

Seperti resepi kari-kari ikan yang lain, bahan dan cara memasaknya lebih kurang sama, cuma nak `ulang tayang' aje..

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan tenggiri bunga - dipotong 5 atau 6 (bergantung kepada saiz ikan tenggiri)
10 batang bendi
2 biji cili hijau
1 biji tomato - (kalau kecil dibelah 2, besar dibelah 4)
1 cawan pati santan kelapa + dengan 2 cawan air)
1 sudu besar pati asam jawa Adabi
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan dikisar lumat (gunakan blender basah):
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
4 sudu besar serbuk rempah kari ikan BABAS
1 sudu besar kas-kas
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
Air secukupnya
(Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender basah dan dikisar lumat menjadikannya pes)

Bahan-bahan tumis:
4 biji bawang kecil (bawang merah) - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 sudu besar halba campur - boleh didapati di pasar raya
2 tangkai daun kari - dilurut daunnya
Minyak secukupnya untuk menumis

Cara-cara memasak:
1.  Panaskan minyak di dalam periuk.  Masukkan bahan-bahan tumis.  Tumis sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
2.  Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dikisar.  Kacau rata dan tutup periuk.  Masak sehingga rempah garing/terbit minyak.
3.  Selepas rempah garing, kacau dan masukkan santan kelapa.  Masukkan asam jawa, garam dan sedikit gula.  Masak sehingga kuah mendidih.
4.  Selepas kuah mendidih bolehlah dimasukkan ikan tenggiri bunga.  Biarkan di atas dapur sehingga kuah mendidih sekali lagi dan ikan masak.
5.  Akhir sekali masukkan bendi, tomato dan cili hijau.  Bila bendi telah lembut, bolehlah ditutup api dan ditutup periuknya.

Tuesday, July 16, 2013

MENU BERBUKA PUASA, SAMBAL UDANG PETAI, SUP SAYUR PETOLA CAMPUR FISH BALL DAN SOUN, DAN TELUR MASIN


Assalamualaikum.....

Inilah juadah yang sempat disediakan oleh Kak Noor untuk juadah berbuka puasa hari Ramadhan yang ke-7.   Tak sempat nak sediakan lauk yang beraneka, maklumlah orang bekerja.  Sambal tumis udang campur petai itu merupakan menu kegemaran keluarga Kak Noor.  Bila dah dihidangkan, kecur juga `menatap'nya di bulan puasa ini,   Dihidangkan pula dengan sup sayur petola campur fish ball dan telur masin.  Anak-anak dah tak sabar.... tunggu azan maghrib berkumandang aje..., nak `on'.






Resepi sambal tumis udang petai telah ada di blog ini.  Klik di SINI untuk resepinya. Cuma N3 kali Kak Noor berikan resepi sup tumis petola saja.  Mudah aje resepi ni, anak-anak bujang pun boleh mencubanya.


SUP SAYUR  PETOLA CAMPUR FISH BALL DAN SOUN






Bahan-bahannya:
1 batang petola - dipotong serong
1 paket kecil fish ball sayuran
Sedikit soun - direndam dan ditoskan
1 biji bawang merah (bawang kecil) - dihiris
2 ulas bawang putih - diketuk
1 inci halia - dihiris mancis
1 biji cili merah - dihiris
1 kiub ayam
Garam, gula
Air secukupnya untuk sup

Cara-caranya:
1.  Panakan sedikit minyak di dalam periuk, lebih kurang 2 sudu besar aje.  Tumis bawang merah, bawang putih, halia, dan cili merah. Kemudian masukkan fish ball dan kacau rata.
2.  Bila bawang telah bertukar kekuningan masukkan air secukupnya bersama kiub ayam.  Perasakan dengan garam dan gula.  Masak sehingga sup mendidih.
3.  Kemudian masukkan petola dan soun.  Kacau rata dan biarkan ia mendidih sekali (Jangan masak sayur terlalu lama, nanti kecut sayurnya).
4.  Tutup api.  Semasa menghidang, bolehlah dihiaskan dengan daun sup.daun bawang, dan bawang goreng.

SAMBAL TERUNG




Assalamualaikum...

N3 Kak Noor kali ini ialah Sambal Terung.  Ringkas menu ini kan!  Bila masa tidak mengizinkan kita lama-lama berada di dapur, inilah cara paling mudah untuk menyediakan sambal terung.  Paling menjimatkan masa sekiranya anda mempunyai stok sambal belacan yang lebih di dalam peti sejuk.  Kak Noor suka membuat sambal belacan dalam kuantiti yang banyak dan simpan di dalam tupperware dan masukkan di dalam peti sejuk.   Bila nak makan, ambil sahaja.  So... inilah cara mudah yang ingin dikongsikan bersama-sama untuk N3 kali ini.  Jom kita tengok resepi mudah sambal terung ini.




Bahan-bahannya:
5 biji terung pendek - dibelah dua
*4 sudu besar sambal belacan
Segenggam udang kering - direndam, dibersihkan, dan ditoskan.
1 sudu teh kicap manis
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
Minyak secukupnya untuk menggoreng dan menumis

*Sekiranya tiada sambal belacan, gunakan bahan-bahan berikut untuk bahan sambal.
5 biji cili merah
3 biji cili padi merah
Sedikit belacan
Air secukupnya
(Bahan-bahan ini disatukan dan diblend lumat terlebih dahulu)

Cara-caranya.
1.  Terung dibersihkan dan dibelah dua.  Kemudian digaramkunyitkan.
2.  Panaskan kuali.  Letakkan sedikit minyak.  Masukkan terung dan masak sehingga terung lembut.  Ketepikan.
2.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis bawang besar, bawang putih dan udang kering sehinggga kekuningan.  Kemudian masukkan sambal belacan atau bahan-bahan dikisar tadi.  Masak sehingga sambal sedikit garing.
3.  Masukkan sedikit air.  Perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa dan kicap manis.  Masak sehingga kuah mendidih.
4.  Setelah cukup rasa, bolehlah dimasukkan terung.  Kaupbalikkan sehingga terung disaluti sambal.
5.  Tutup api dan bolehlah dihidangkan.


Sunday, July 14, 2013

AYAM SEMANIS KURMA



Bahan-bahan A:
1 ekor ayam organik - digaramkunyitkan
1 biji tomato – dipotong kiub
½ cawan santan + ½ cawan air
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 kiub ayam Knorr
1 batang serai - dititik
2 sudu besar gula perang + gula putih
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menggoreng ayam

Bahan-bahan B (dikisar halus):
3 senduk nasi cili kering kisar
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Air secukupnya

Bahan-bahan C (dikisar halus):
5 biji kurma
2 sudu besar kismis – sebarang kismis
Sedikit air

Cara-cara memasak:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ayam sehingga 3/4 masak. Ketepikan.
2. Gunakan 2 senduk nasi minyak gorengan ayam untuk menumis. Tumis serai dan kemudian masukkan bahan B. Masak sehingga terbit minyak.
3. Masukkan bahan C dan tomato, kacau rata. Gunakan api perlahan dan biarkan ia mereneh di atas dapur selama 5 minit.
4. Kemudian masukkan sos tiram dan sos cili, diikuti dengan santan. Kacau rata dan masukkan kiub ayam. Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga kuah mendidih.
5. Rasa kuahnya. Sekiranya cukup rasa, bolehlah dimasukkan ayam goreng tadi. Kacau rata sehingga ayam bersalut dengan sambal. Biarkan di atas dapur selama 5 minit lagi, kemudian bolehlah ditutup api.




Saturday, July 13, 2013

BISKUT CIP COKLAT


RESEPI DIAMBIL DARI VIDEO TRY MASAK 

Bahan-bahannya:
280 gram tepung gandum
1 sudu kecil serbuk koko
1 sudu besar tepung jagung
150 gram gula kastor
½ sudu besar soda bikarbonat
2 sudu besar susu tepung
½ sudu kecil garam
250 gram mentega
½ sudu kecil esen vanilla
1 biji kuning telur
100 gram cip coklat HERSHEY'S
50 gram almond yang dibakar/panggang terlebih dahulu

Cara-caranya:
  1.  Mula-mula pukul mentega dan gula sehingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla.  Pukul sehingga sebati.
  3. Kemudian masukkan tepung gandum, serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbonat, susu tepung dan garam.  Kacau perlahan sehingga sebati.
  4. Masukkan cip coklat dan almond.  Gaul sebati menggunakan spatula.
  5. Seterusnya ambil adunan menggunakan sudu dan letakkan doh di atas dulang pembakar.
  6. Akhir sekali bakar pada suhu 160c selama 20 – 30 minit.
  7. Bikust cip coklat sedia untuk dihidangkan.




Friday, July 12, 2013

KOBIS MASAK LEMAK PUTIH SUHUN, FUCUK & CENDAWAN



Bahan-bahan A:
1 biji kobis - anggaran 200 gram - dipotong lebar
1 biji cili merah - dihiris
2 biji bawang merah (bawang kecil) - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
Segenggam udang kering
2 cawan santan sawit KHALIS + 1 cawan air

Bahan-bahan B:
1 paket campuran suhun, fucuk & cendawan
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara memasak:
1.  Rendamkan suhun, fucuk & cendawan sehingga lembut dan kembang.  Kemudian ditoskan.
2.  Satukan  semua bahan A di dalam periuk.  Masak di atas dapur sehingga kuah mendidih.  Gunakan api yang sederhana.  Kuah hendaklah dikacau selalu supaya santan tidak pecah.
3.  Setelah kuah mendidih, barulah dimasukkan suhun, fucuk & cendawan tadi.  Kacau  rata dan  perasakan dengan garam dan gula.  Setelah kuah mendidih sekali lagi dan rasa pun dah ok, bolehlah ditutup api.

IKAN SAMBAL KICAP ALA MAMAK




Bahan-bahannya:
5 ekor ikan mata besar (Ikan lain pun boleh)
2 senduk nasi cili kering kisar
1 biji tomato - dibelah 4
1 labu bawang besar - dipotong gegelang
1 labu bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 batang serai - diketuk
2 tangkai daun kari - dilurut
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap manis
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Cara-cara memasak:
1.  Ikan dibersihkan dan digaramkunyitkan.  Kemudian digoreng sehingga garing.  Ketepikan.
2.  Gunakan sedikit daripada minyak gorengan untuk menumis.  Bila minyak panas, tumis halia, serai,  dan daun kari sehingga naik bau.  Kemudian baru dimasukkan bawang besar dan bawang putih.  Tumis sehingga bawang kekuningan kemudian baru dimasukkan cili kering kisar.  Masak sehingga cili garing/terbit minyak.
3.  Setelah cili garing, masukkan 1 cawan air dan kacau.  Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, dan kicap. Perasakan dengan garam dan gula.  Kacau rata dan biarkan kuah sambal mendidih.
4.  Setelah  kuah mendidih dan rasapun dah ok, bolehlah dimasukkan ikan goreng tadi. Masukkan bawang besar yang dipotong gegelang dan buah tomato.   Kaupbalikkan supaya sambal menyaluti ikan goreng tadi. Cara lain ialah dengan mencurahkan kuah sambal di atas ikan.
5.  Semasa menghidang, bolehlah dihiaskan dengan daun sup/daun bawang.

Resep Ayam Kalasan Surabaya Spesial


Resep Ayam Kalasan Surabaya SpesialBerikut ini saya akan Memberikan salah satu resp yang sudah terkenal dikalangan masyrakat surabaya. yaitu Resep Ayam Kalasan Surabaya Spesial. Resep ini adalah resep khas dari surabaya tentunya didaerah kalasan. tetapi anda juga bisa menikmati resep itu tanpa harus datang ke daerah kalasan surabaya. anda tinggal menyiapkan dan mengitu langkah yang ada di bawah ini.

Bahan bahan :
  • 1 ekor ayam, potong sesuai selera
  • 6 siung bawang putih parut
  • 400  ml air kelapa
  • 1 sdt soda kue
  • 1/2 sdt garam
  • 1/2  liter minyak untuk menggoreng

Bahan pelengkap:

  • 1 porsi nasi putih
  • Sambal terasi
  • Daun selada
  • Timun dan tomat, iris

Cara Memasak :
  • Masukkan garam, bawang putih parut, soda kue dan air kelapa ke dalam wajan. Aduk sebentar. Nyalakan api. Masak hingga air mendidih selama 5 menit dengan api besar.
  • Masukkan ayam satu persatu. Masak selama 30 menit hingga air menyusut. Balik ayam supaya kedua sisi matang merata.
  • Masak kembali hingga ayam matang dan air menyusut.
  • Jika sudah menyusut, angkat ayam satu persatu, sisihkan pada wadah.
Cara Menggoreng Ayam:
  • Panaskan wajan, masukkan 1 liter minyak untuk menggoreng pada wajan yang sudah dipanaskan.
  • Biarkan minyak menjadi panas, gunakan api besar. Masukkan ayam satu persatu. Goreng hingga berwarna kuning kecoklatan. Gunakan api besar.
  • Goreng kembali hingga matang. Matikan api jika sudah matang.
  • Angkat dan tiriskan minyak. Siap disajikan dengan sambal terasi.
yuppz masakan sudah jadi tinggal dinikmati saja.
jika anda butuh resep lain tinggal postkan judul dikomentar saja.
nanti biar saya kasih resepnya.
yuppz terimah kasih atas kunjungannya.

Asam Pedas Tulang (Daging Lembu) - Versi Melaka


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM RAMADHAN

Salam Ramadhan 1434 Hijrah buat teman-teman blog semua.  Agak tidak terlewat untuk Kak Noor mengambil kesempatan ini mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak.  Semoga ibadah kita tahun ini lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya.  Semoga kita diberi kesihatan yang baik untuk menunaikan ibadah sepanjang bulan Ramadhan yang mulia ini dan di bulan-bulan seterusnya.  Ampun dan maaf jua dipinta seandainya sepanjang Kak Noor berbicara di ruangan ini mungkin terdapat tinta yang menghiris ataupun menyentuh hati kecil pembaca yang tidak disedari ataupun disengajakan.  Almaklumlah kita ini insan biasa yang banyak kelemahan.

Dah masuk hari ke-3 kita berpuasa.   Syukur Alhamdulillah kerana kita masih diberi `nafas' untuk menunaikan perkara keempat dalam rukun Islam.   Kebiasaannya dalam bulan Ramadhan, kaum wanitalah yang paling sibuk.  Lebih-lebih lagi bagi wanita yang bekerja.  Balik kerja, ada kerja lain yang sedia menanti di rumah iaitu menyediakan juadah berbuka puasa untuk keluarga. Tetapi kalau tak sempat masak ataupun letih nak masak, kita mempunyai pilihan iaitu membeli lauk-pauk di bazar Ramadhan.  Beres cerita.   Balik hidangkan sahaja.  Dah boleh jimatkan masa kat situ.

Tetapi bagi yang tidak suka membeli disebabkan tidak `sesuai' dengan citarasa, walaupun letih mereka sanggup memasak di rumah walaupun ia satu masakan yang ringkas.  Bagi Kak Noor hari pertama puasa, sepulangnya dari kerja singgah di bazar ramadhan membeli apa yang patut untuk berbuka.  Ingat first day puasa nak masak asam pedas tulang, tetapi tulang dalam peti ais itu tak dikeluarkan lagi untuk dinyahbeku. Nak kena rebus sampai empuk dulu tulang daging tu, mestilah ambil masa yang lama.  Nanti tak sempat masak pula. So... mahu tak mahu terpaksalah beralih ke bazar Ramadhan. Tetapi bagi Kak Noor kalau ada masa, lebih baiklah masak kat rumah, lebih memenuhi citarasa kita.   Setakat kuih-muih tu bolehlah beli kat Bazar Ramadhan, banyak pilihan.  Kalau kita buatpun, hanya satu jenis sahaja.






Menu yang Kak Noor muatkan hari ini ialah menu hari ke-2 berpuasa.  Jadi juga akhirnya masak asam pedas tulang daging ini.  Teruja sangat dengan resepi Asam Pedas Daging Seri Melaka dalam blog Che Mat Gebu, itulah yang `menyemarakkan' lagi semangat Kak Noor untuk cuba masak  asam pedas ini walaupun letih sepulangnya dari kerja. Tapi nasib baiklah dalam bulan puasa ini, balik awal.  Jam 4.30 dah boleh balik. Sempatlah masuk ke dapur.   Dah kecur sangat tengok asam pedas dalam blog Che Mat Gebu.  Tetapi dalam resepi ini Kak Noor guna tulang daging lembu (Mat Gebu gunakan isi daging).  Kuahnya pula Kak Noor banyakkan sebab Kak Noor dan anak-anak suka menghirup kuahnya.  Lagi sedap kalau makan `nasi banjir'.  Bukan roti canai sahaja yang ada banjir tau!



Juadah berbuka puasa hari ke-2 Ramadhan; asam pedas tulang, ikan goreng, telur masih, ulam-ulaman dan sambal belacan.  Alhamdulillah..., menyelerakan sekali.


Bagi menjimatkan masa di dapur, selepas sahur Kak Noor terus rebuskan tulang daging tu.  Jam 7.00 pagi, tulang daging dah empuk.  Tutup api.  Balik kerja nanti, tak payah fikir nak rebuskan tulang daging lagi. Asam pedas ini Kak Noor hidangkan bersama telur masin, ikan goreng, sambal belacan dan ulam-ulaman. Walaupun ringkas, ia cukup menyelerakan.  Bertambah nasilah Encik Abang dan anak perempuan bongsu Kak Noor.



Ulam-ulaman, bendi celur dan baby carrot, dicicah dengan sambal belacan.


Jutaan terima kasih yang tidak terhingga kepada Cik Mat Gebu yang sudi berkongsi menu yang `amat sedap' ini. Sebenarnya inilah pertama kali Kak Noor memasak asam pedas versi Melaka ini.  Selalunya masak stail Penang aje, ikut resepi bonda.  Sekali sekala pekena asam pedas versi Melaka, meletop juga.... sedap tidak terkata!





Jom kita tengok resepinya.  Resepi ini Kak Noor ambil dari blog Che Mat Gebu.  Adalah sedikit olahan, tapi tak banyak pun...  Resepi asal Che Mat Gebu boleh klik di SINI.


Bahan-bahannya:
800 gram tulang daging lembu yang ada isi  -  direbus bersama daun limau purut sehingga empuk
2 batang serai - dititik
Secekak daun kesum - anggaran RM1.00
1 kuntum bunga kantan - dibelah dua
3 - 4 helai daun limau purut
1 camca besar pes asam jawa (jenama Adabi)
3 senduk nasi cili kering kisar
1 kiub tom yam (apa-apa jenama pun boleh) - Kak Noor tambah
1 sudu besar gula perang - Kak Noor tak guna gula putih
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis (Jangan gunakan minyak yang banyak)

Bahan-bahan tumis:
1 labu bawang besar saiz kecil - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 tangkai daun kari - dilurut daunnya
1 camca teh jintan kasar
1 camca teh jintan halus

Bahan-bahan dikisar halus (menggunakan blender):
1 labu bawang besar saiz besar
4 ulas bawang putih
4 biji buah keras
3/4  inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 camca teh serbuk lada hitam

Cara membuatnya:
1.  Rebus dulu tulang daging bersama 4 helai daun limau purut sehingga daging empuk.  Ketepikan.  Jangan dibuang air rebusan kerana ia akan dijadikan kuah.
2.  Panaskan minyak di dalam periuk.  Masukkan bahan tumis dan serai, tumis sehingga harum.  Tambah bahan kisar halus dan masak sekejap.  Masukkan cili kering kisar dan masak hingga garing dan terbit minyak.  Guna api kecil dan kacau selalu.
3.  Masukkan tulang daging bersama air rebusannya, kiub tom yam,  daun kesom,  bunga kantan, dan daun limau purut. Masukkan pes asam jawa, kacau rata.  Perasakan dengan garam dan gula.  Sekiranya air rebusan sedikit, bolehlah ditambahkan air lagi.  Terpulang kepada citarasa masing-masing, kalau mahukan asam pedas ini pekat, tak perlu ditambah air dan masak sehingga pekat.
4.  Masak sehingga kuah mendidih.  Jika rasa dah okay, bolehlah ditutup api.
5.  Set hidangan dicadangkan bersama ialah telur masin, ikan goreng, sambal belacan, dan ulam-ulaman.

SELAMAT MENJAMU SELERA!

    Tuesday, July 9, 2013

    Kari Masak Merah Peha Ayam - Kari Pekat


    Bahan-bahannya:
    5 ketul peha ayam saiz besar
    3 biji ubi kentang kulit kuning – dibelah dua (tidak perlu kupas kulit)
    1 biji buah tomato – dibelah dua
    1 cawan santan sawit KHALIS + 1 cawan air (gunakan cawan yang sama)
    1 keping asam gelugor (asam keping)
    2 biji cili hijau – dibelah dua, tidak putus
    Minyak secukupnya untuk menumis

    Bahan-bahan A (ditumis):
    2 biji bawang merah (bawang kecil) – dihiris
    2 ulas bawang putih – dihiris
    1 inci halia – dihiris
    1 inci kulit kayu manis
    2 kuntum bunga lawang
    2 kuntum bunga cengkih
    3 biji buah pelaga
    2 tangkai daun kari – dilurut daunnya

    Bahan-bahan B (disatukan dan diblend):
    3 sudu besar serbuk kari masak merah Cap O
    1 labu bawang besar
    3 ulas bawang putih
    1 sudu besar kas-kas
    Air secukupnya

    Cara-cara Memasak:
    1.Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan A sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
    2. Masukkan bahan-bahan B dan kacau rata. Tutup periuk. Masak sehingga rempah menjadi garing dan naik bau.
    3. Setelah rempah garing, masukkan peha ayam dan 1 cawan air. Kacau rata dan tutup periuk. Perlahan api dan biarkan ayam mereneh selama lebih kurang 10 minit.
    4. Selepas 10 minit, masukkan pula santan, diikuti dengan ubi kentang dan asam keping. Kacau rata dan masak sehingga peha ayam masak dan ubi kentang empuk. Perasakan dengan garam, dan gula.
    5. Setelah cukup rasa, bolehlah ditutup api. Masukkan cili hijau dan buah tomato. Tutup periuk.
    6. Sebelum kari dihidangkan, kacau rata terlebih dahulu.

    Resep Kolak Pisang Buka Puasa

    Alhamdulilah dipertemukan lagi dengan bulan penuh hikmah, bulan suci Ramadhan. Jika berbicara tentang bulan Ramadhan maka tidak akan lepas dari tema berpuasa. Nah jika mendengar kata puasa, tentu pikiran kita akan tertuju pada saat-saat makan yaitu ketika sahur dan berbuka. Sajikan Kolak Pisang untuk Buka Puasa di bawah ini bisa anda buat sendiri di rumah.

    Resep Kolak Pisang Buka Puasa
    Resep kolak pisang di bawah ini sebagai sajian mantap dan sensasi rasa manis yang pas dan luar biasa. Anda pasti bakal ketagihan dengan Resep Kolak Pisang yang satu ini. Baiklah, daripada penasaran mari kita lihat saja cara pembuatannya seperti dikutip dari sajiansedap.com :

    Bahan-bahan
    • pacar cina, 50gr (rebus sampai masak, tiriskan)
    • gula merah,400gr (sisir halus)
    • 2 lmbr daun pandan, (ikat simpul)
    • 1 sdt garam
    • air 1.000ml
    • labu kuning,200gr (potong kotak)
    • nangka,100gr (potong kotak)
    • santan,1000ml  dr 1 buah kelapa
    • 3 bh pisang tanduk, (potong secara miring)
    • kolang- kaling,100gr  (belah dua bagian)
    Bahan biji salak
    • tepung sagu, 100gr 
    • ubi merah,100gr (kukus lalu haluskan)
    • 1/2 sdt garam
    Cara Membuat Kolak Pisang
    1. Pertama-tama, gula merah, daun pandan dan gula direbus hingga mendidih dan larut. Kemudian sisihkan.
    2. Kita buat biji salaknya dulu. Tepung sagu, ubi merah dan garam dicampur lalu aduk rata. Bentuk bundar seperti bola. Rebus sampai matang. Kemudian masukan kedalam air rebusan gula merah.
    3. Didihkan lagi. Masukan labu kuning, terus masak hingga setengah matang.
    4. Masukkan kolang-kaling dan pisang. Masak sampai setengah matang lalu tuangkan santan. Terus masak sambil diaduk hingga meletup-letup.
    5. Ketika mau diangkat, masukan dulu pacar cina dan nangka.
    6. Tuangkan kedalam wadah, sajikan.
    Nah demikian tadi Resep Kolak Pisang untuk menu Buka Puasa.
    Selamat mencoba.

    Monday, July 8, 2013

    Resep Cara Membuat Bubur Ayam Enak

    Masakan Cantik - Resep Cara Membuat Bubur Ayam Enak, buat anda yang sedang mencari-cari resep dan cara mudah untuk membuat bubur ayam lezat mungkin artikel ini dapat bermanfaat. nah sebelum kita membuat makanan bubur ayam yang enak tentu anda harus mempersiapkan bahan dan alat-alat yang digunakan untuk memasak, kalau semuanya sudah siap tentu yang perlu anda butuhkan adalah Resep Komplit untuk membuat Bubur Ayam dengan mudah. nah untuk lebih lengkapnya berikut akan admin berikan Resep Cara Membuat Bubur Ayam Enak :

    Resep Cara Membuat Bubur Ayam Enak
    Resep Cara Membuat Bubur Ayam Enak


    Bahan yang diperlukan :

    •     100 gram beras, dicuci, lalu tiriskan
    •     600 ml air bersih
    •     1 lembar daun salam
    •     1 sendok teh garam

    Untuk kuah :

    400 gram daging ayam
    1 lembar daun salam
    1 batang serai
    400 ml air
    2 sendok makan minyak goreng

    Bumbu yang dihaluskan :

    4 butir bawang merah
    2 butir kemiri
    2 siung bawang putih
    1/2 sendok teh ketumbar
    1/4 sendok teh jintan
    2 cm kunyit
    1 sendok teh garam

    untuk Sate jeroan:

    100 gram usus ayam
    3 pasang hati ampela
    1/2 bagian bumbu yg dihaluskan
    100 mi air

    Pelengkap : Daun seledri cincang, kacang kedelai goreng, emping, dan bawang goreng

    Cara membuat bubur ayam :

    1. Pertama Didihkan air, lalu masukkan beras, daun salam dan garam diaduk sekali kali sampai mengental. selesai
    2. untuk Kuah: Tumis 1/2 bagian bumbu yang dihaluskan sampai harum. Masukkan daun salam, serai, dan ayam. aduk, tuang air, masak hingga ayam empuk. Angkat ayam, goreng, kemudian suir-suir.
    3. Sate jeroan : Rebus usus, hati ampela hingga mengering. Tusuk layaknya sate lalu goreng. selesai

    Demikian informasi terbaru seputar Resep Cara Membuat Bubur Ayam Enak, semoga artikel diatas dapat bermanfaat buat anda sekalian. jadikan ini sebagai inspirasi untuk membuat bubur yang enak.

    Resep Membuat Bubur Kacang Hijau Spesial

    Masakan Cantik - Resep Membuat Bubur Kacang Hijau Spesial | Cara Mudah Membuat Bubur Kacang Hijau, pada kesempatan kali ini admin akan berbagi informasi seputar cara-cara dan tips membuat bubur kacang hijau yang enak dan lezat, tentunya sangat mudah sekali. memang Makanan yang satu ini sangatlah enak, berbahan dasar kacang hijau dan dinikmati dengan santan membuat Bubur menjadi masakan lezat bergizi, selain itu juga Bubur Kacang Hijau mengandung vitamin K yang mempunyai banyak khasiat, Nah buat anda diruma yang ingin mencobanya berikut akan admin berikan Resep Membuat Bubur Kacang Hijau Spesial :

    Resep Membuat Bubur Kacang Hijau Spesial
    Resep Membuat Bubur Kacang Hijau Spesial

    Bahan yang diperlukan :

    •     500 ml santan kental
    •     300 gram kacang hijau
    •     500 gram gula jawa/gula merah
    •     2 lembar daun pandan
    •     1 sendok teh garam
    •     3 liter air bersih

    Cara membuat Bubur Kacang Hijau :
    1. Pertama cuci bersih kacang hijau, buang sampahnya termasuk kacang yang mengapungnya.
    2. Kemudian Rebus bersama 2,5 liter air hingga merekah, empuk dan matang.
    3. Lalu rebus gula merah dengan 500 ml air sampai gula larut, saring kemudian tuang ke rebusan kacang hijau tadi.
    4. Masukkan daun pandan dan garam. Biarkanlah hingga mendidih.Terakhir tuangkan santan kental, didihkan lagi sembari diaduk aduk agar santan tak pecah. Angkat.selesai

    Demikian informasi terbaru seputar Resep Membuat Bubur Kacang Hijau Spesial, semoga artikel diatas dapat bermanfaat buat anda dirumah. selamat mencoba

    Sunday, July 7, 2013

    Resep Minuman Wedang Kapulaga Cengkeh

    Resep Minuman Wedang Kapulaga Cengkeh - Mau resep minuman yang satu ini merupakan salah satu resep minuman favorit. Rasanya begitu nikmat dan lezat. Cocok disajikan dimalam hari ketika suasana sedang dingin. Serutan kayu secang berwarna agak lebih tua supaya warnanya lebih pekat. Baiklah mari kita buat saja sama-sama.

    Resep Minuman Wedang Kapulaga Cengkeh
    Bahan-bahan
    • 6 bh kapulaga  
    • 50 ml air
    • 150 gr gula pasir
    • 2 sdm madu
    • 30 gr jahe, dibakar dan memarkan
    • 6cm kayumanis
    • 1 gr secang
    Cara Membuat
    1. Pertama-tama, cengkeh, jahe, kapulaga, secang dan air direbus di atas api kecil hingga wangi kemudian saring.
    2. Gula pasir didihkan. Lalu masak hingga gula larut. Kemudian angkat.
    3. Supaya lebih nikmat sajikan bersama madu.
    4. Sajikan selagi hangat.
    Bagaimana mudah bukan?

    Demikian Resep Minuman Wedang Kapulaga Cengkeh.
    Selamat mencoba.

    Masak Lemak Sotong dengan Kacang Buncis



    Bahan-bahannya:
    10 ekor sotong saiz sederhana – dipotong gegelang
    Kacang buncis – ikut keperluan
    1 biji tomato - dibelah empat
    1 biji cili merah – dibelah dua tetapi tidak putus
    1 biji cili hijau – dibelah dua tetapi tidak putus
    2 cawan pati santan (sekiranya guna santan sawit KHALIS, kurangkan kepada 1 cawan sahaja)
    Sedikit kunyit serbuk
    Garam dan gula secukup rasa


    Bahan-bahan ditumis: 
    2 sudu besar makan minyak
    1 labu bawang besar saiz kecil – dihiris
    2 ulas bawang putih – dihiris
    1 batang serai diketuk
    1 inci halia - dihiris

    Cara-caranya: 
    1. Sotong digaul dengan serbuk kunyit dan diketepikan.
    2. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan serai terlebih dahulu diikuti dengan bawang besar, bawang putih, dan halia. Tumis sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
    3. Selepas itu masukkan sotong dan kacau selama 1 minit. Kemudian tuangkan santan dan kacau rata lagi. Sekiranya kuah agak pekat, bolehlah ditambah sedikit air.
    4. Masukkan kacang buncis, buah tomato, cili merah, dan cili hidup. Perasakan dengan garam dan gula. Setelah cukup rasanya,dan kuah telah mendidih, bolehlah ditutup api.
    5. Sedia dihidangkan. Sebagai set pembuka selera bolehlah dihidangkan bersama ikan masin, sambal belacan dan ulam-ulaman.