Pages

Monday, April 7, 2014

Masak lemak cili api puyuh salai..sodapnye...

Gulai burung puyuh salai emmmm sodapnye rasa puyuh ni sama macam ayam kampung . Resepi gulai ayam ni dah banyak kali juga saya masukkan dalam blog saya ni kira siaran ulangan la tapi bahan je lain . Macam biasa kalau masak ikut resepi Nogeri santan kelapa mesti pekat , cili apinya kena yang kecil asli cili api burung dan kunyit hidup ooo ya lagi satu kena guna banyak batang serai baru terasa sedapnya . kalau lagi nak sodap ada pulak sambal tempoyak ishhhh makan dengan potai atau kerdas dannnn ikan masin goreng........

BAHAN-BAHAN :

6 ekor puyuh salai
2 biji kelapa parut ambil santan yg pekat
5 biji ubi kentang - kupas kulit dan belah 4
5 batang serai-dititik
1 keping asam keping yang kecil
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

10 biji cili api
5 cm kunyit hidup

CARA MEMASAK :

1. Puyuh dipotong 2 dan di ketepi kan dulu . Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk berisi santan pekat , serai , asam keping dan ubi kentang . Kacau semua bahan dan biarkan sampai kuah masak dan ubi kentang menjadi empuk . Masukkan semua puyuh tadi serta gaul bagi rata kuahnya kemudian masukkan garam secukupnya dan biarkan kuah mendidih serta puyuh sebati dengan kuah .

* Kalau suka kuah yang banyak tambah la lagi santan .

Puyuh salai..

0 comments:

Post a Comment