Pages

Saturday, April 26, 2014

Cheese cake topping apple caramel sedapnyaaa

Sedapnya cheese cake ni dan kali ni saya buatkan topping apple caramel sebab saya saya lupa nak beli topping blueberry kat BWY . Sedap juga makan cheese cake dengan topping apple caramel ni dan anak-anak saya berulang makan . Memang puas hati buat cheese cake dan resepi cheese cake yang mudah nak dimasak ni saya dapat dari MyResipi.com..

Bahan-bahan :
  • 250gm cream cheese
  • 200 ml fresh cream
  • 90g gula pasir
  • 2 biji telur
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung

Bahan untuk apple caramel
  • 4-5 biji apple sedang - potong jadi kecil-kecil
  • 2 sudu brown sugar-boleh tambah
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu kecil serbuk kayu manis
  • 1 sudu besar lemon jus
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • Sedikit air

CARA MEMASAK :
  • Panaskan oven 170C. Sapu loyang dengan butter keliling. dan alas loyang dengan baking paper.
  • Pukul semua bahan sehingga sebati dan adunan menjadi seperti cream .
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 45-50min . Selepas 30 minit boleh la ditutup pemukaan loyang kek dengan aluminium foil supaya kek tidak hangus dan teruskan membakar .
  • Sejukkan kek sebentar dan simpan kek dalam peti sejuk sebelum dimakan seelok-eloknya semalaman.
  • Untuk membuat apple caramel pula , masukkan semua bahan dalam periuk dan masak apple sehingga lembut serta menjadi pekat . Sejukkan dan simpan dalam peti sejuk . Bila nak makan baru la di letakkan apple caramel ni atas kek tadi dan simpan semula cake dalam peti sejuk selama 1 jam dan boleh la dipotong serta dinikmati.

Sepotong cheese cake topping apple caramel..

0 comments:

Post a Comment