Pages

Wednesday, September 26, 2012

SUP SAYUR PAK CHOY DAN PUTIK JAGUNG


Bahan-bahannya:

6 ikat sayur Pak Choy      
10 batang putik jagung    - dipotong 2
5 ekor udang kecil – sebagai perencah
3 ulas bawang putih – diketuk dan dicincang
1 biji bawang besar saiz kecil – dihiris
1 biji cili merah – dihiris
1 sudu kecil perencah maggi cukup rasa
Serbuk lada hitam kasar – jika suka
Garam secukup rasa
1 sudu besar makan minyak untuk menumis
Air secukupnya – untuk kuah

Cara-cara membuatnya:
1.                Rendam sayur pak choy di dalam air biasa yang dicampur dengan 1 sudu garam lebih kurang 10 minit.  Kemudian dibasuh dan dibilas.
2.                Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis udang, diikuti dengan bawang putih, bawang besar, dan cili merah sehingga kekuningan.
3.                Masukkan air secukupnya untuk sup.  Perasakan dengan perencah maggi, garam dan serbuk lada hitam.  Masak sehingga sup mendidih.
4.                Selepas sup mendidih, masukkan baby jagung dahulu dan kacau rata.  Selang 1 minit, barulah dimasukkan sayur pak choy.  Kacau dan masak sehingga sup mendidih sekali lagi.

Sedap dimakan dan dihidang dengan nasi panas sejurus selepas masak. 


0 comments:

Post a Comment