Pages

Thursday, November 24, 2011

Kurma Telur Ubi Kentang

Bila dah jemu dengan sajian ikan dan sajian daging, apa kata kita beralih pula kepada masakan telur. Telur ini merupakan stok tetap di rumah Kak Noor. Tahu ajelah anak-anak ni, walaupun kita dah masak lauk lain, tetapi mereka tetap nak goreng telur juga. Kebiasaannya telur ini digunakan untuk rencah nasi goreng, benjo, telur 1/2 masak, telur mata kerbau, telur dadar dan macam-macam lagi. 


Kita pernah masak kurma ayam dan kurma daging dan masakan ini telah `well known' di kalangan kita. Tetapi kali ini Kak Noor nak ajar masak kurma telur pula. Keenakannya lebih kurang sama dengan masakan kurma ayam dan kurma daging.


Telur yang siap direbus dan dikopek kulitnya

Bahan-bahannya:
10 biji telur ayam direbus dan dikupas kulit
1 cawan santan pekat
1 biji tomato biji dipotong kiub
3 biji kentang dibelah dua atau empat (ikut saiz ubi kentang)
2 – 3 biji cili hijau
1 biji tomato biji (dibelah empat untuk hiasan)
1 biji bawang besar dibelah empat
2 asam keping
Garam/gula/serbuk perasa


Bahan-bahan B (untuk menumis):
Minyak untuk menumis
1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
2 inci halia dihiris
3 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 tangkai daun kari


Bahan-bahan C (dikisar untuk pes rempah):
4 sudu besar rempah kurma
(Kak Noor guna rempah ayam dan daging Agro Mas)
1 inci halia
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Cara-cara memasak:
1. Rebus telur ayam dan kemudian kupas kulitnya.
2.Panaskan periuk dan masukan minyak. Bila minyak mulai panas masukkan bahan-bahan B. Masak sehingga keluarkan bau harum dan bawang mulai tukar kuning keemasan. Jangan hanguskan.
3. Selepas itu masukkan bahan-bahan C dan kacau. Tutup masakan dengan tudung periuk dan masak sehingga terbit minyak.
4. Kemudian masukkan buah tomato yang telah dipotong kiub tadi dan masak sehingga ia sebati dengan rempah.
5. Selepas itu masukkan telur rebus dan kacau gaul rata dengan rempah diikuti dengan santan pekat. Sekiranya kuah agak pekat, dan ingin kuah yang lebih, boleh tambah air. Perasakan dengan garam, gula, asam keping dan serbuk perasa (opsyen).
4. Seterusnya masukkan ubi kentang dan lobak merah. Masak sehingga empuk
5. Selepas masak, rasa kemasinan dan tambah garam jika perlu. Akhir sekali masukkan potongan buah tomato, potongan bawang besar, dan cili hijau. Kacau rata dan masak seketika lebih kurang 2 minit.
6. Tutup api dan tutup masakan dengan tudung periuk.

0 comments:

Post a Comment