Pages

Friday, November 18, 2011

Roti Pita Berdaging

Bahan-bahannya:
5 keping roti pita dipotong dua (menjadikan 10 keping)
1 biji bawang besar dicincang
2 ulas bawang putih dicincang
200 gm daging kisar (Kak Noor guna daging kisar jenama Ramly)
2 sudu besar serbuk kari daging – dicampur dengan sedikit air dan digaul
1 sudu besar serbuk cili
100 gm sayur campur (kacang peas, jagung, dan lobak merah) – boleh beli di pasar raya
1 biji tomato dipotong kiub
½ biji timur dihiris nipis memanjang
5 kuntum cendawan butang dalam tin – dihiris nipis
Air secukupnya
Secukup rasa garam, lada hitam, dan serbuk perasa
Sedikit mentega
Mayonis secukupnya
Sos cili dan sos lada hitam secukupnya
Beberapa kelopak daun salad
2 sudu minyak masak.

Penyediaannya1. Sapukan mentega di bahagian atas dan tengah roti pita. Panaskannya di dalam ketuhar selama lima minit. Ketepikan.
2. Untuk membuat intinya pula, panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan air dan serbuk cili. Kacau rata. Biarkan ia masak sehingga terbit minyak.
4. Seterusnya masukkan daging kisar dan air secukupnya. Masak sehingga daging empuk. Perasakan.
5. Masukkan sayur campur, cendawan, tomato dan timun. Kacau rata.
6. Tutup api dan ketepikan.
7. Susun daun salad di bahagian tengah roti pita.
8. Sudukan inti daging ke dalamnya.
9. Akhir sekali, paipkan sos cili, sos lada hitam, dan mayonis.
10. Sedia untuk dimakan.

0 comments:

Post a Comment