Pages

Tuesday, February 7, 2012

Cekodok Cendawan Mayonis



Bahan-bahannya:
1/2 kg. tepung gandum diayak
100 gram udang geragau - direndam dan dibasuh bersih.
100 gram cendawan tiram - dipotong memanjang
2 sudu besar mayonis
1 biji telur
2 biji bawang besar - dicincang halus
1 biji cili hijau - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
1 tangkai daun sup dan daun bawang dihiris
1 sudu besar serbuk kunyit
Gula dan garam secukup rasa
Air suam secukupnya untuk membancuh adunan
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara memasak:

  1. Satukan semua bahan dalam mangkuk.
  2. Masukkan air suam sedikit demi sedikit sambil gaul sebati dan dapat dijemput.  Ketepikan lebih kurang 1/2 jam supaya tepung kembang sedikit.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali.  Jemput adunan ke dalam kuali dan goreng sehingga kekuningan.
  4. Hidangkan.

0 comments:

Post a Comment