Pages

Wednesday, February 1, 2012

Serawa (Pengat) Keledek

Bahan-bahannya:
1 kg ubi keledek merah
1 cawan jagung manis sejuk beku
1/2 kg santan pekat
1/2 tin susu sejat
1 ketul gula kabung
2 senduk gula pasir - kemanisan ikut citarasa masing-masing
Sedikit sagu biji - direndam sehingga kembang, kemudian ditoskan
1 sudu kecil garam
1 helai daun pandan disimpul

Cara Penyediaannya:

  1. Ubi keledek dikupas kulit dan dibasuh bersih. Kemudian dipotong kecil.
  2. Rebus ubi keledek dengan air secukupnya sehingga ubi empuk.
  3. Di dalam periuk yang lain, masak gula kabung dengan gula pasir sehingga larut. Kemudian tapis dan ketepikan.
  4. Bila ubi telah empuk, masukkan larutan gula tadi dan sagu.  Kacau rata.
  5. Kemudian masukkan santan, garam, dan daun pandan.
  6. Kacau selalu supaya santan tidak pecah.  Masak sehingga mendidih, kemudian tutup api.
  7. Hidangkan.

0 comments:

Post a Comment