Pages

Sunday, February 5, 2012

Sotong Masak Lemak Kentang




Bahan-bahannya:
1 kg sotong saiz sederhana
3 biji ubi kentang saiz sederhana - setiap biji dipotong menjadi 6 ketul potongan kecil
1/2 cawan santan pekat (dicampur dengan 1/2 cawan air)
Beberapa helai daun limau purut dikoyakkan
5 - 6 biji cili padi dititik
1 biji bawang besar dihiris bulat
2 batang cili hijau
1 keping asam gelugor (asam keping) 
Gula dan garam secukup rasa
3 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan tumis:
2 camca besar cili kering kisar*
1 camca besar kunyit hidup*
(Bahan-bahan * disatukan)
2 biji bawang kecil (bawang merah) dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
1 batang serai dititik



Cara-cara memasak:
  1. Sotong dibersihkan dan ditoskan.
  2. Panaskan minyak di dalam periuk.  Tumiskan bawang kecil, bawang putih, halia,,dan serai sehingga naik bau dan kekuningan. 
  3. Masukkan cili kering yang telah dicampur dengan serbuk kunyit.  Masak sehingga terbit minyak.
  4. Kemudian dimasukkan santan.  Perisakan dengan garam dan gula.  Kacau rata.
  5. Masukkan ubi kentang.  Sekiranya kuah agak pekat, masukkan 1/2 cawan air.  Masak sehingga ubi kentang empuk.
  6. Setelah ubi empuk, bolehlah dimasukkan sotong, daun limau purut, asam keping, cili padi, cili hijau, dan bawang besar yang dihris bulat.  Biar di atas dapur sehingga sotong masak.
  7. Tutup api dan sedia dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment