Pages

Saturday, February 4, 2012

Kupang Goreng Berempah dengan Ubi Kentang


Bahan-bahan A: (Diperap)
500 gram isi kupang
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu teh garam
(Semua bahan-bahan A disatukan dan diperapkan selama 10 minit)

Bahan-bahan B: Tumis
3 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 tangkai daun kari
1 sudu besar serbuk cili*
1 sudu besar serbuk jintan putih*
1 sudu besar serbuk jintan manis*
1 sudu besar serbuk lada hitam*
Air secukupnya*
(*Satukan semua rempah dan dibancuh dengan air menjadi pes)

Bahan-bahan lain:
4 biji ubi kentang - dipotong baji (wedges)
(ubi kentang digaul dengan kunyit dan sedikit garam)
Daun limau purut
3 - 4 biji cili padi dititik
1 biji bawang besar dihiris bulat
Daun sup dan daun bawang
Garam dan gula

Penyediaannya:
  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng kupang yang telah diperap tadi 1/2 masak, kemudian angkat. Ketepikan. 
  2. Kemudian goreng ubi kentang sehingga masak.  Ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang sama gunakan hanya 3 sudu minyak gorengan kupang untuk menumis.  Tumis bawang putih, halia dan daun kari hingga terbit bau dan kekuningan.
  4. Kemudian masukkan pas rempah dan masak sehingga terbit minyak.
  5. Masukkan garam, gula, dan daun limau purut.  Sekiranya pes agak pekat, boleh dimasukkan sedikit air.
  6. Masukkan kupang dan ubi kentang yang telah digoreng. Kacau rata.
  7. Akhir sekali masukkan bawang besar yang dihiris bulat dan cili padi. Biarkan di atas dapur lebih kurang 2 minit.  Kemudian angkat.
  8. Hiaskan dengan daun sup dan daun bawang.

0 comments:

Post a Comment