Pages

Tuesday, February 5, 2013

SIPUT LALA MASAK LEMAK KUNING




Bahan-bahannya: 
1 ½ kilo siput lala besar, dicuci bersih
2 batang serai – dititik
½ kilo pati santan
1 biji tomato – dibelah 4
1 helai daun kunyit – disimpul.
Garam, serbuk perasa, dan gula

Bahan-bahan dikisar: 
2 inci kunyit hidup
2 biji bawang besar
1 inci halia
1 biji cili hijau
3 – 4 biji cili padi merah
Air secukupnya.

Cara-cara menyediakannya: 
1. Masukkan siput lala bersama bahan-bahan yang dikisar, dan serai di dalam periuk. Kacau rata dan tudung periuk. Biarkan di atas dapur selama lebih kurang 5 minit.
2. Buka tudung periuk, masukkan pati santan dan daun kunyit. Gaul rata dan perasakan dengan garam, serbuk perasa, dan gula. Masak sehingga kuah mendidih.
3. Akhir sekali masukkan tomato dan bolehlah ditutup api.




0 comments:

Post a Comment