Pages

Saturday, January 14, 2012

Kek Pelangi

Kek ringkas yang menggunakan bahan-bahan asas kek sahaja. Untuk 
permulaan belajar membuat kek.


Bahan-bahannya:
250 gm mentega
2 sudu teh esen vanilla
1 1/2 cawan gula kastor
4 biji telur
4 cawan tepung naik sendiri - diayak
1 cawan susu segar
Sedikit pewarna mengikut kesukaan - saya guna warna hijau dan merah sahaja.
Secubit garam.

Cara penyediaannya:
  • Panaskan oven pada suhu 170C
  • Sapukan loyang pembakar yang bergaris pusat 8 inci dengan sedikit mentega.  Ketepikan.
  • Pukul mentega dan vanilla hingga putih, tambah gula dan pukul lagi sehingga kembang dan ringan.
  • Masukkan tulur satu demi satu dan pukul rata setiap kali telur ditambah.
  • Masukkan tepung berselang seli dengan susu.
  • Setelah sebati semuanya, bahagikan adunan kepada beberapa bahagian mengikut pewarna yang dipilih (saya bahagi kepada tiga bahagian untuk warna hijau, merah, dan warna asal adunan).
  • Tambahkan pewarna kepada setiap adunan dan kacau rata.
  • Masukkan adunan berselang-seli ke dalam dalam loyang pembakar.
  • Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 50 minit.
  • Biarkan kek sejuk sebelum dikeluarkan daripada loyang.

0 comments:

Post a Comment