Pages

Saturday, January 28, 2012

Sup Tumis Sayur Campur

Semua orang tahu tentang khasiat sayur. Kalau hendak sihat, banyakkan makan sayur.  Tetapi kalau tak ada selera makan  nasi, masaklah sup sayur sebagai pengganti.  Sup sayur sedap dimakan sejurus selepas dimasak dan dihirup supnya ketika panas. Untuk hidangan ini, Kak Noor cuma gunakan sayur-sayuran yang terdapat di dalam peti sejuk sahaja. Tetapi kalau nak diletakkan sayur-sayuran lain pun boleh.

Bab masak sayur ini, Kak Noor lebih suka memilih hidangan dalam bentuk sup sedikit pekat. Sayurnya pula Kak Noor masukkan selepas sup telah betul-betul mendidih.  Selepas sayur-sayuran dimasukkan dan  mendidih sekali lagi, terus Kak Noor tutup api dan angkat.  Ini adalah untuk mengelakkan sayur-sayuran di dalam sup supaya tidak layu.




Bahan-bahannya:
1 batang lobak merak - dipotong bulat (jangan nipis sangat)
5 batang putik jagung - dikerat dua
3 biji ubi kentang - dikupas kulit dan dipotong kecil
Sayur brocoli
2 batang saderi
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil lada putih
2 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan air
2 sudu besar minyak untuk menumis
Air secukupnya.

Bahan-bahan untuk menumis:
1 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
1 inci halia - dihiris

Penyediaannya:
  1. Panaskan minyak dalam kuali.  Tumis bawang merah, bawang putih, cili merah, dan halia sehingga naik bau dan kekuningan.
  2. Masukkan air secukupnya.  Kalau nak kuah banyak, lebihkan air.  Perasakan kuah dengan garam, gula, lada putih dan lada hitam.  Masak sehingga kuah mendidih.
  3. Kemudian masukkan ubi kentang dan lobak merah.  Masak sehingga empuk.
  4. Selepas itu masukkan putik jagung, sayur brocoli dan batang saderi.
  5. Untuk memekatkan kuah, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata.
  6. Selepas kuah mendidih sekali lagi, tutup api. 
  7. Hidangkan panas-panas bersama nasi.

0 comments:

Post a Comment