Bahan-bahannya:
3 ekor ikan kerisi - kalau saiz besar boleh dikerat dua
Nanas dihiris
1 sudu besar pati asam jawa
2 batang serai dititik
Beberapa tangkai daun kesum
Air secukupnya
Minyak secukupnya untuk menumis
Bahan-bahan dikisar halus:
5 sudu besar cili kering kisar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
1 inci belacan
Air secukupnya
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga naik bau dan terbit minyak. Kemudian masukkan air secukupnya dan biarkan ia mendidih.
- Kemudian masukkan pati asam jawa, serai, dan nanas. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa (jika suka). Kacau rata.
- Masukkan ikan dan masak sehingga kuah mendidih.
- Bila ikan agak masak, masukkan daun kesum dan tomato. Bila kuah mendidih sekali lagi, bolehlah ditutupkan api.
0 comments:
Post a Comment