Pages

Sunday, September 23, 2012

BUBUR KELEDEK DAN JAGUNG (SANTAN SAWIT)




Bahan-bahannya:
1 biji ubi keledek saiz besar (Anggaran 800 gram)
200 gm isi jagung – boleh beli isi jagung sejuk beku di pasar raya
150 gm gula Melaka
1 cawan gula putih – boleh dikurangkan
1 cawan sagu
2 cawan pati santan kelapa sawit jenama KHALIS – guna santan kelapa pun boleh
3 helai daun pandan – dikoyak dan disimpul
Garam secukupnya

Penyediaannya:
1. Keledek dikupas kulitnya, kemudian dipotong dadu kasar. Basuh dan toskan.
2. Gula melaka dan gula putih disatukan di dalam periuk dan dimasak sehingga larut untuk dijadikan air gula. Letakkan daun pandan untuk mewangikannya. Kemudian ditapis air gula tersebut ke bekas lain.
3. Sagu direndam seketika sehingga kembang. Kemudian dibasuh dan ditoskan.
4. 2 cawan pati santan kelapa sawit dicampur dengan 1 cawan air untuk dijadikan 3 cawan santan.

Cara-cara memasaknya:
1. Masukkan keledek yang telah dipotong dadu dan air secukupnya di dalam periuk dan masak sehingga keledek lembut.
2. Setelah keledek lembut,  air gula, garam, dan daun pandan, diikuti dengan isi jagung. Biarkan ia mendidih seketika.
3. Masukkan santan dan sagu.  Kacau rata dan masak lagi sambil mengacau sehingga naik wap.
4. Kemudian bolehlah ditutup api. Hidang setelah sejuk.

0 comments:

Post a Comment