Kari laksa ni saya masak untuk birthday Adam hari Sabtu yang lepas .
BAHAN-BAHAN :
1 - 2 peket mee kuning
2 batang serai - di titik
5 cawan santan
1-2 cawan air
3 sudu rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk ketumbar
5 tangkai daun kesum
BAHAN-BAHAN SAMPINGAN :
2 batang serai - di titik
5 cawan santan
1-2 cawan air
3 sudu rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk ketumbar
5 tangkai daun kesum
BAHAN-BAHAN SAMPINGAN :
500 grm ayam / isi ayam
500 grm udang
2 peket fish ball
1 peket tauhu puff
5 biji telur - direbus
200 grm taugeh-dicelur
Kacang panjang secukupnya - dicelur
Garam secukup rasa
BAHAN DIKISAR HALUS :
6 biji bawang merah
3 biji bawang putih
5 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
3 cm halia
10 biji cili kering
1 sudu besar belacan
3 biji bawang putih
5 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
3 cm halia
10 biji cili kering
1 sudu besar belacan
CARA MEMASAK :
1) Tumis semua bahan yang dikisar sampai timbul bau wangi , masukkan rempah kari , serbuk ketumbar , serai , daun kesum dan terus kacau sampai rempah masak kemudian masukkan santan serta air . Kacau semua bahan-bahan supaya menjadi mesra dan biarkan kuah mendidih.
2) Bila kuah dah mendidih masukkan ayam dan biarkan sampai ayam masak. Masukkan fish ball dan garam . Kemudian masukkan udang dan masukkan juga tauhu puff dan terus kacau , biarkan kuah mendidih seketika sahaja jika lama sangat nanti udang jadi terlalu masak . Jika kuah masih terlalu pekat boleh di tambah sedikit sahaja air.
3) Celur mee , taugeh dan kacang panjang serta , rebus semua telur .
* Isi ayam boleh di masak sekali dengan kuah atau isi ayam ini di rebus berasingan dan di siat- siat kecil , bila nak makan baru di letak sekali dengan mee. Bahan terakhir dimasukkan sekali kerang di dalam kuah dan tauhu pop /puf , kacau dan biar mendidih sekejap saja.
Mee dan juga rencah penyedap kari laksa atau mee kari ni..
0 comments:
Post a Comment