Pages

Thursday, November 19, 2015

Inoki goreng ranggup

Akak selalu juga masak cendawan tiram goreng ranggup tapi tak pernah pulak terfikir nak guna cendawan inoki ni tapi bila jalan-jalan cari resepi kat blog Hana Jepun akak jumpa resepi cendawan Inoki goreng ranggup ni . Akak pun nak cuba la juga sebab anak-anak akak memang suka sangat dengan menu cendawan goreng ranggup dicicah dengan sos thai memang sedap...

Pin It
Cendawan Inoki goreng ranggup

Proses nak gorengnya sama je macam goreng cendawan tiram . Mula-mula akak potong bahagian bawahnya sikit lepas tu akak lerai-leraikan cendawan inoki ni . Akak guna 2 biji telur yang dipukul kembang macam nak buat telur dadar tu . Lepas tu akak celup sikit demi sikit cendawan inoki ni dalam telur . Akak guna tepung goreng segera jenama Adabi . Tepung goreng ni akak tuang secukupnya dalam pinggan leper dan cendawan yang dah dicelup telur tadi akak masukkan dalam pinggan berisi tepung dan akak gaul rata . Cendawan ni mesti la jadi kering bila dah disalut tepung tadi .

Panaskan minyak secukupnya dah goreng cendawan ni sampai masak kemudian diangkat dan tos . Sedap dimakan bila dicicah dengan sos cili atau sos Thai..

Pin It
Ni la rupa cendawan inoki sebelum digoreng..

0 comments:

Post a Comment