Pages

Sunday, December 9, 2012

Ayam Koktel Masak Sos




Menu ayam koktel masak sos ini adalah faveret anak-anak Kak Noor.  Kalau tak dimakan bersama nasi, mereka akan meratahnya sahaja. Masaknya pun agak simple, dan tidak memerlukan bahan yang banyak.  Cuma anda perlu menggunakan pelbagai sos untuk menyediakan menu ini. Namanya pun masak sos kan!



Ayam koktel yang digoreng 3/4 masak.

Kak Noor menggunakan ayam koktel jenama Farm Best yang boleh dibeli di pasar raya, bungkusan 1 kg.  Tetapi untuk hidangan ini, Kak Noor guna 500 gram sahaja koktel ayam.  Koktel ayam ini boleh digoreng dengan minyak atau boleh dipanggang di dalam oven sehingga 3/4 masak.

Jom kita tengok resepinya.

Bahan-bahannya:
500 gram koktel ayam - digoreng atau dipanggang 3/4 masak
1/2 biji cili benggala hijau - dipotong dadu
1/2 biji cili benggala merah - dipotong dadu
1/2 biji lobak merah - dipotong bulat
1 biji bawang besar - dibelah empat dan dileraikan kelopaknya
3 ulas bawang putih - dihiris
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu  besar sos tomato
1 sudu besar sos cili hijau Thai
1 sudu kecil sos ikan
2 sudu besar gula perang
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air secukupnya

Cara penyediaannya:
1.  Goreng atau panggang ayam koktel sehingga separuh masak.  Ketepikan.
2.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.  Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing/terbit minyak. Tuangkan sedikit air dan kacau.
3.   Masukkan semua sos, gula perang, dan garam.  Kacau rata.  Sekiranya kuah pekat sangat, bolehlah ditambah air lagi. Kepekatan kuah mestilah agak sederhana, tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
4.  Kemudian masukkan ayam koktel.  Perlahankan api dan biarkan kuah  mereneh di atas dapur sehingga ayam koktel masak.
5.  Akhir sekali masukkan cili benggala bersama lobak merah.  Gaul rata dan kemudian tutup api.
6.  Boleh dimakan bersama nasi atau roti, dan diratah begitu sahaja.

0 comments:

Post a Comment