Pages

Sunday, December 30, 2012

Sayur Campur Cina



Bahan-bahannya:
Sedikit daging ayam - dicincang (digunakan sebagai rencah)
1 batang lobak merah - dipotong bulat
1 paket cendawan tiram
1 buku brokoli
50 gram kobis - dipotong besar
2 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
2  cawan air
3 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk lada putih
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung, dibancuh dengan dengan sedikit air (untuk memekatkan kuah)
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-caranya:
1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Masukkan cincangan ayam, diikuti dengan bawang merah, bawang putih, dan cili merah.  Tumis sehingga naik bau.
2.  Kemudian masukkan air diikuti dengan sos tiram, serbuk lada hitam dan lada putih, garam, dan gula.  Masak sehingga kuah mendidih.
3.  Selepas itu masukkan lobak merah, cendawan tiram, brokoli, dan kobis.  Kaup balikkan sayuran.  Tuangkan bancuhan tepung jagung tadi.  Kacau lagi sehingga sayur-sayuran serasi dengan kuah tadi, kemudian bolehlah ditutup api dan dihidangkan. Jangan masak sayur sampai layu.

0 comments:

Post a Comment