Hari ini Kak Noor masak yang agak ringkas dan yang paling mudah. Tak sampai 1/2 jam dah boleh disajikan. Masakan yang Kak Noor maksudkan ialah Ayam Masak Lemak Kuning dan dicampur dengan ubi kentang. Santannya pula Kak Noor gula santan kelapa sawit jenama `KHALIS' yang boleh didapati di pasar raya Giant atau Mydin. Santan kelapa sawit `KHALIS' ini memang pekat dan memang cantik kuahnya bila dibuat masak lemak kuning. Kebiasaannya bila kita masak lemak kuning, kita tidak boleh tinggalkannya tanpa dikacau setelah dimasukkan santan, ditakuti pecah minyak. Tetapi bila kita menggunakan santan kelapa sawit ini, kita tidak perlu risau kuah akan pecah minyak. Selain kelemakannya yang tersendiri, ia juga mempunyai kepekatan yang lebih daripada kelapa biasa. Dengan menggunakan 1 1/2 cawan pati santan kelapa sawit dan dicampur dengan 2 cawan air, kepekatannya masih terasa.
Bahan-bahannya:
1 ekor ayam - dipotong ikut suka
Beberapa biji ubi kentang dikupas kulitnya dan dibelah 2 atau empat (bergantung kepada saiznya)
2 batang serai dititik
1 helai daun kunyit disimpulkan
1 1/2 cawan santan pekat kelapa sawit (dicampur dengan 2 cawan air)
Air secukupnya
Garam dan serbuk perasa jika suka
Bahan-bahan dikisar:
1 labu bawang besar
5 biji cili padi
Beberapa ruas kunyit hidup
Air secukupnya
Cara-caranya:
1. Satukan isi ayam bersama-sama dengan bahan-bahan yang dikisar dan serai di dalam periuk. Masukkan air supaya isi ayam tenggelam di dalam air. Masak di atas dapur sehingga ayam 3/4 empuk.
2. Masukkan ubi kentang. Tambahkan air sedikit, sekiranya air telah kering. Masak sehingga ubi kentang 1/2 empuk.
3. Kemudian masukkan santan kelapa sawit, garam dan serbuk perasa. Kacau rata. Masak sehingga kuah mendidih dan ayam serta ubi kentang betul-betul masak.
3. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.
Cadangan Sajian Hidangan:
Bagi melengkapkan hidangan ringkas ini, bolehlah digoreng ikan kering masam atau masin, sambal belacan, dan ulam-ulaman.
0 comments:
Post a Comment