Pages

Wednesday, May 23, 2012

SARDIN GORENG KICAP


Pabila keletihan melanda diri dan mood masuk ke dapur pun hilang, maka inilah sajian lauk yang dapat Kak Noor hidangkan untuk anak-anak di rumah.  Walaupun ringkas, tetapi ia masih membuka selera anak-anak. Dimakan bersama dengan nasi panas.  Kalau rajin, goreng telur dadar sekali.  Silap haribulan boleh bertambah nasi... Amat sesuai juga untuk anak-anak bujang di perantauan.  Selain mee segera yang selalu disimpan sebagai stok, sardin tin juga patut disimpan sebagai stok apabila  bahan mentah di rumah tiba-tiba habis; di mana ia bertindak sebagai penyelamat perut kita yang tengah lapar...

Ok mari kita tengok resepi yang ringkas ini.  Tak sampai 15 minit dah boleh dihidangkan...


Bahan-bahannya;
1 tin sardin cap ayam
1 labu bawang besar - dipotong bulat
1 biji buah tomato - dipotong empat
1 biji cili merah - dihiris
Daun sup/daun bawang
1 sudu besar cuka makan
Kicap manis secukupnya
Kicap masin secukupnya
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan A (ditumis):
2 biji bawang merah (bawang kecil) - dihiris
2 ulas bawang putih - diketuk
4 - 5 biji cili padi - diketuk
1 inci halia - dihiris

Cara-caranya:
1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis bahan-bahan A sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
2.  Masukkan sardin bersekali dengan sosnya di dalam kuali.  Kacau dan masak sehingga sos agak kering.
3.  Kemudian masukkan cuka, kicap masin, kicap manis dan kacau.  Rasa kuahnya, seimbang manis dan masin.  Sekiranya kurang masin, boleh tambah sedikit garam.
4. Akhir sekali masukkan bawang besar, buah tomato, cili merah,dan daun sup/daun bawang.  Kacau rata dan biarkan seketika di atas dapur.  Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment