Mee bandung ni saya masak dengan cara yang paling mudah sebab nak cepat siap so banyak rencah sampingan tak ada macam bawang goreng dan cili merah tak ada . Telur pun saya pecah sebiji demi sebiji ke dalam kuah masa tengah masak . Kali ni saya masak kuah mee bandung guna udang geragau dan rasanya sedap juga macam guna udang kering . Selalunya mee bandung agak manis tapi saya kurangkan gula dalam kuah ni sebab saya dah guna ubi keledek yang memang dah manis .
BAHAN-BAHAN:
1-2 peket mee kuning
500 gm daging
300grm udang saiz sederhana
2 peket fish ball
5 cawan air dari rebusan daging
3 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
2 biji keledek saiz sederhana- rebus n lenyeh
BAHAN DIKISAR HALUS:
5-8 biji cili kering
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
100 gm udang geragau
BAHAN-BAHAN SAMPINGAN:
1 peket bawang goreng
1 pokok daun bawang
Tauhu-digoreng n potong kecil
Sayur sawi secukupnya-dipotong dan celur
4 biji cili merah ( kalau tak mau pun boleh)
Taugeh secukupnya-dicelur
CARA-CARA MEMASAK:
- Kupas ubi keledek dan dipotong kecil kemudian rebus sampai empuk dan lenyek sampai hancur halus.
- Daging juga direbus sampai empuk dan dipotong nipis dan kecil-kecil. Air rebusan daging di simpan untuk masak kuah nanti.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau kemudian masukkan air rebusan daging. Masukkan daging yang sudah di potong nipis-nipis tadi.
- Bila kuah sudah agak panas masukkan semua ubi keledek yang sudah dilenyek tadi dan terus mengacau kuah.Masukkan garam dan biarkan sampai kuah mendidih selama 15 minit lagi.
-Masukkan semua fish ball dan udang tadi dan terus mengacau bila udang sudah masak boleh la ditutup api.
-Celur mee , taugeh dan toskan. Potong daun sup dan cili merah , kupas kulit telur dan belah telur menjadi 2 bahagian.
CARA MENGHIDANG MEE:
Ambil mangkuk letakkan dulu taugeh kemudian mee , tauhu goreng dan kemudian tuang kuah serta tabur la daun sup. bawang goreng dan cili. Dah siap , sedap mee ni cuba la masak sendiri.
* Kalau kuah nak pedas lagi tambah la cili kisar masa menumis . Anda boleh ubah suai resepi ni ikut pada citarasa sendiri ..kalau nak kuah lebih tambah la lagi air dan kalau nak kuah lagi pekat tambah la ubi keledek lenyek lagi.
0 comments:
Post a Comment