Semalam saya masak rendang ni , dah lama tak makan rendang daging . Selalu saya suka masak rendang ayam tapi kali ni special request dari suami dia nak makan rendang daging...
BAHAN-BAHAN :
1 kg daging
4 sudu besar kerisik
4 cawan santan pekat
50 grm serbuk kari daging
1 sudu besar serbuk ketumbar
2 helai daun kunyit
4 helai daun limau purut
4 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
BAHAN DIKISAR HALUS :
15 ulas bawang merah
3 cm halia
6 batang serai
10 tangkai cili kering- masak sekejap dalam air mendidih
CARA MEMASAK :
4 sudu besar kerisik
4 cawan santan pekat
50 grm serbuk kari daging
1 sudu besar serbuk ketumbar
2 helai daun kunyit
4 helai daun limau purut
4 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
BAHAN DIKISAR HALUS :
15 ulas bawang merah
3 cm halia
6 batang serai
10 tangkai cili kering- masak sekejap dalam air mendidih
CARA MEMASAK :
1. Tumis semua bahan kisar tadi hingga naik bau . Tuangkan serbuk kari dan serbuk ketumbar yang telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau semua bahan bagi rata dan masukkan daging yang dah di potong kecil-kecil . Masak sampai daging mengecut dan air daging tinggal sedikit atau kering. Masukkan daun lipau purut yang dicarik - carik dan garam secukup rasa.
2. Masukkan santan pekat tadi dan biarkan daging mereneh sampai kauh menjadi kering. Masukkan kerisik dan daun kunyit yang telah di potong nipis tadi kacau semua bahan dan bila dan masak boleh la di tutup api .
2. Masukkan santan pekat tadi dan biarkan daging mereneh sampai kauh menjadi kering. Masukkan kerisik dan daun kunyit yang telah di potong nipis tadi kacau semua bahan dan bila dan masak boleh la di tutup api .
0 comments:
Post a Comment