Pages

Wednesday, July 22, 2015

AYAM PANGGANG


Semalam untuk dinner saya grill ayam lagi , mudah dah sedap dimakan dengan salad atau pun dengan nasi .


BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam yang dipotong 12
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 sudu kecil black pepper
1 sudu kecil herba thyme
4 sudu besar tomato sos
3 sudu sos cili Thai
2 sudu besar tiram
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK :
- Mayang nipis-nipis semua bawang merah dan bawang putih .
- Bersihkan ayam dan tos sekejap kemudian masukkan semua ayam ke dalam bekas yang sesuai dan masukkan semua bawang yang dimayang nipis , semua bahan lain dan gaul rata dan peram selama 4 jam atau semalaman dan simpan dalam fridge.
- Pre-heat oven selama 10 minit , susun ayam dalam tray pembakar dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 40 minit atau sampai ayam masak.
- Balik-balikkan ayam supaya semua ayam masak sekata .

Semua ayam yang sudah digaul rata dengan semua bahan dan diperap selama semalam dan simpan ayam didalam peti sejuk .

0 comments:

Post a Comment