Pages

Wednesday, February 8, 2012

Kari Ayam (Stail Mamak)



Bahan-bahannya:
1 ekor ayam dibersihkan dan dipotong ikut saiz yang anda suka
(hendaklah digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam, dan diperap seketika)
#1 cawan pati santan sawit KHALIS dicampurkan dengan 1 1/2 cawan air
Ubi kentang dibelah dua (kuantiti ikut citarasa)
2 biji tomato (dipotong dua atau empat, bergantung kepada saiz tomato)
3 biji cili hijau
1 biji bawang besar - dibelah 4
2 helai daun pandan.
1 sudu teh gula
Garam secukup rasa
2 keping asam gelugor
Minyak untuk menumis


Bahan-bahan A (untuk diblender dan dijadikan pes rempah):

5 sudu besar rempah kari ayam
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 sudu besar serbuk cili/cili kering yang telah dikisar 
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar


Bahan-bahan B (untuk ditumis):

2 biji bawang kecil (merah) dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
3 inci halia dihiris
1 batang kulit kayu manis (ukuran @ 1 inci)
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
4 tangkai daun kari

Penyediaannya:
  1. Panaskan periuk dan masukkan minyak secukupnya. Tumis bahan-bahan B sehingga naik bau dan kekuningan. Kemudian masukkan bahan-bahan A, kacau dan tutup periuk sehingga bahan-bahan rempah terbit minyak.
  2. Selepas rempah terbit minyak, masukkan sedikit air, diikuti dengan garam dan gula. Kacau rata, kemudian masukkan ayam. Kacau sebati dan tutup periuk semula, biarkan ayam masak ½ empuk. Masa ini air aroma ayam keluar dan bercampur dengan kuah.
  3. Selepas itu masukkan kentang dan masak sehingga empuk.
  4. Selepas kentang empuk, baru dimasukkan santan.  Masak sehingga kuah mendidih.
  5. Akhir sekali masukkan cili hijau, tomato, bawang besar, dan daun pandan.  Biarkan mereneh seketika lebih kurang 5 minit.  Tutup api dan tudung periuk.
# Cawan yang digunakan untuk sukatan ialah cawan kopi lutsinar.

0 comments:

Post a Comment