1 kg ubi keledek merah
1 cawan jagung manis sejuk beku
1/2 kg santan pekat
1/2 tin susu sejat
1 ketul gula kabung
2 senduk gula pasir - kemanisan ikut citarasa masing-masing
Sedikit sagu biji - direndam sehingga kembang, kemudian ditoskan
1 sudu kecil garam
1 helai daun pandan disimpul
Cara Penyediaannya:
- Ubi keledek dikupas kulit dan dibasuh bersih. Kemudian dipotong kecil.
- Rebus ubi keledek dengan air secukupnya sehingga ubi empuk.
- Di dalam periuk yang lain, masak gula kabung dengan gula pasir sehingga larut. Kemudian tapis dan ketepikan.
- Bila ubi telah empuk, masukkan larutan gula tadi dan sagu. Kacau rata.
- Kemudian masukkan santan, garam, dan daun pandan.
- Kacau selalu supaya santan tidak pecah. Masak sehingga mendidih, kemudian tutup api.
- Hidangkan.
0 comments:
Post a Comment