Bahan-bahannya:
1 kg sotong saiz sederhana
3 biji ubi kentang saiz sederhana - setiap biji dipotong menjadi 6 ketul potongan kecil
1/2 cawan santan pekat (dicampur dengan 1/2 cawan air)
Beberapa helai daun limau purut dikoyakkan
5 - 6 biji cili padi dititik
1 biji bawang besar dihiris bulat
2 batang cili hijau
2 batang cili hijau
1 keping asam gelugor (asam keping)
Gula dan garam secukup rasa
3 sudu besar minyak masak
Bahan-bahan tumis:
2 camca besar cili kering kisar*
1 camca besar kunyit hidup*
(Bahan-bahan * disatukan)
2 biji bawang kecil (bawang merah) dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
1 batang serai dititik
Cara-cara memasak:
- Sotong dibersihkan dan ditoskan.
- Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan bawang kecil, bawang putih, halia,,dan serai sehingga naik bau dan kekuningan.
- Masukkan cili kering yang telah dicampur dengan serbuk kunyit. Masak sehingga terbit minyak.
- Kemudian dimasukkan santan. Perisakan dengan garam dan gula. Kacau rata.
- Masukkan ubi kentang. Sekiranya kuah agak pekat, masukkan 1/2 cawan air. Masak sehingga ubi kentang empuk.
- Setelah ubi empuk, bolehlah dimasukkan sotong, daun limau purut, asam keping, cili padi, cili hijau, dan bawang besar yang dihris bulat. Biar di atas dapur sehingga sotong masak.
- Tutup api dan sedia dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment