Bahan-bahannya:
*1/2 kg. daging isi dipotong kecil - Kak Noor guna daging tempatan
*1 paket perencah lada hitam MAGGI
*1 sudu besar gula perang
(*Bahan-bahan disatukan dan diperap)
3 - 4 biji ubi kentang - dibuang kulit dan dipotong wedges
2 biji bawang besar - dipotong bulat
1 biji buah tomato - dibelah empat
Daun sup/daun bawang
Bahan-bahan Tumis:
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 tangkai daun kari
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis.
Penyediaannya:
1. Daging diperap dengan perencah lada hitam MAGGI dan 1 sudu besar gula. Ketepikan selama 1 jam. Lebih elok diperap semalaman dan dimasukkan di dalam peti sejuk.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis daun kari diikuti dengan bawang besar, bawang putih dan halia sehingga layu.
3. Masukkan daging yang telah diperap dan air secukupnya. Masak sehingga daging empuk.
4. Setelah daging empuk, masukkan kicap pekat manis dan air secukupnya bergantung kepada banyaknya kuah yang dikehendaki. Perasakan dengan garam dan gula.
5. Masukkan ubi kentang dan masak sehingga empuk. Setelah ubi empuk bolehlah dimasukkan bawang besar, buah tomato, daun sup dan daun bawang. Kacau dan kemudian bolehlah ditutup api.
Perencah lada hitam MAGGI |
0 comments:
Post a Comment