Selalunya kalau menu kepah saya suka masak black pepper , sweet sour atau tumis serai tapi kali ni saya cuba tumis stail asam pedas dan memang sedap la...Masa saya beli tu kepah-kepah ni masih hidup tu yang bestnya kalau ke Pantai Remis segala siput yang dijual memang fresh so isi kepah ni memang terasa manisnya..
BAHAN-BAHAN:
2 kilo kepah segar
2 batang serai
1 bunga kantan- dibelah dua
Asam jawa secukup rasa atau asam keping
Segenggam daun kesum/ 1 ikat
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN DI BLEND:
10 biji cili kering - direbus supaya menjadi lembut
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
3 cm belacan
*Tak perlu tambah air sebab kepah ni akan keluarkan air bila dah masak dan kalau nak pedas tambah la cili lagi.
CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan diblend sehingga naik bau.Kacau sehingga sambal menjadi masak dan pecah minyak.Kemudian masukkan serai dan kacau lagi.
Seterusnya daun kesum, asam keping dan bunga kantan. Kacau semua bahan dan terus masukkan semua kepah .
Masukkan garam dan gula kemudian kacau supaya semua bahan menjadi mesra. Bila dah hampir masak kepah akakn keluarkan air dan akan cengkerangnya terbuka .
Kepah fresh dari Pantai Remis , Kelang..
0 comments:
Post a Comment