Pages

Thursday, November 24, 2011

Masak Paprik

Bahan-bahannya:
250 gm isi ayam dipotong kecil
Sedikit sotong, udang, dan daging (Kak Noor tak ada daging ayam, so digantikan dengan chicken ball)
2 biji tomato dipotong dadu
1 batang lobak merah
1 paket jagung muda
50 gm bunga kobis
50 gm broccoli
3 – 5 biji cili padi ketuk
2 – 3 helai daun limau purut
1 biji bawang besar - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
3 sudu besar sos cili
Garam/gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Penyediaannya:
1.   Panaskan minyak dalam periuk.  Tumis bawang besar, bawang putih, dan halia yang telah dihiris hingga kekuningan.  Kemudian masukkan cili kisar dan masak sehingga naik bau.
2.    Masukkan sos tiram, sos cili, kicap manis, garam, dan gula. Kacau rata dan tuangkan sedikit air.  Biarkan ia masak seketika.
3.    Masukkan isi ayam/chicken ball dan daging,  dan masak sehingga isi ayam dan daging lembut.  
4.    Kemudian baharu dimasukkan sotong, udang, sayuran dan cili padi. Biarkan ia mendidih dan kacau. Akhir sekali masukkan daun limau purut.
5.    Tutup api dan boleh dihidangkan.





Paprik yang Kak Noor masak ini berkuah sedikit sebab anak-anak Kak Noor sukakan kuahnya.  Tapi kalau nak buat pekat pun boleh.  Terpulang kepada citarasa masing-masing.  Lauk paprik ini sedap dimakan bersama nasi panas.  Boleh goreng telur dadar untuk tambahan lauk.

0 comments:

Post a Comment