Sunday, November 20, 2011
Sup Bebola Ayam
Bahan-bahannya:
1/2 kg bebola ayam (Boleh dibeli di pasar raya dalam bungkusan 1 kg)
Fucuk/soun/mee sua - ikut citarasa nak letak banyak mana
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
2 biji ubi kentang - dipotong kecil
2 batang daun bawang dipotong 1 inci panjang
2 batang daun sup dipotong 1 inci panjang
Garam, gula, perasa, dan serbuk lada hitam
Bawang goreng
Persediaannya:
1. Fucuk dan soun direndam seketika supaya lembut. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam periuk. Gunakan minyak yang sedikit supaya tidak timbul minyak di permukaan sup apabila telah masak.
3. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, dan cili hidup hingga kekuningan. Kemudian masukkan bebola ayam dan kacau seketika.
4. Masukkan air secukupnya. Dalam masa yang sama, perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa dan lada hitam. Masukkan juga ubi kentang. Biarkan mendidih.
5. Masak sehingga ubi empuk. Selepas itu masukkan fucuk, soun dan mee suah dan biarkan ia mendidih.
6. Tutup api dan taburkan daun sup/bawang dan bawang goreng. Tutup periuk.
0 comments:
Post a Comment