Home
» Fucuk & Cendawan
» Kobis Masak Lemak Putih Suhun
» Selera Ramadhan 2013
» KOBIS MASAK LEMAK PUTIH SUHUN, FUCUK & CENDAWAN
Friday, July 12, 2013
KOBIS MASAK LEMAK PUTIH SUHUN, FUCUK & CENDAWAN
Bahan-bahan A:
1 biji kobis - anggaran 200 gram - dipotong lebar
1 biji cili merah - dihiris
2 biji bawang merah (bawang kecil) - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
Segenggam udang kering
2 cawan santan sawit KHALIS + 1 cawan air
Bahan-bahan B:
1 paket campuran suhun, fucuk & cendawan
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara memasak:
1. Rendamkan suhun, fucuk & cendawan sehingga lembut dan kembang. Kemudian ditoskan.
2. Satukan semua bahan A di dalam periuk. Masak di atas dapur sehingga kuah mendidih. Gunakan api yang sederhana. Kuah hendaklah dikacau selalu supaya santan tidak pecah.
3. Setelah kuah mendidih, barulah dimasukkan suhun, fucuk & cendawan tadi. Kacau rata dan perasakan dengan garam dan gula. Setelah kuah mendidih sekali lagi dan rasa pun dah ok, bolehlah ditutup api.
0 comments:
Post a Comment