Pages

Tuesday, July 23, 2013

SAYUR CAMPUR SOS TIRAM



Bahan-bahannya:
Kacang buncis
Lobak merah (Kak Noor guna baby carrot)
Cendawan tiram kelabu
Kacang sepat
Putik jagung
Bebola ikan sayur panjang – dipotong serong
¼ biji lada benggala – warna kuning, dihiris memanjang
¼ biji lada benggala – warna hijau, dihiris memanjang
3 ulas bawang kecil - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
3 biji cili padi merah – diketuk
4 sudu sos tiram ) disatukan dalam bekas dan
1 sudu kecil serbuk lada hitam ) dibancuh dengan air
2 sudu besar tepung jagung – dibancuh dengan sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Cara-cara memasak:
1. Kuantiti setiap jenis sayur-sayuran yang digunakan adalah bergantung kepada keperluan hidangan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang kecil, bawang putih, cili padi merah sehingga naik bau. Kemudian masukkan bebola ikan. Tumis sehingga bebola ikan masak.
3. Masukkan sos tiram dan serbuk lada hitam yang telah dibancuh dengan air. Kacau rata dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah mendidih. Sekiranya mahukan kuah yang lebih, bolehlah ditambah air lagi.
4. Bila kuah telah mendidih, masukkan semua sayur-sayuran dan lada benggala, diikuti dengan tepung jagung. Kacau rata.
5. Bila sayur-sayuran telah masak, bolehlah ditutup api.




Inilah bebola ikan sayur panjang

0 comments:

Post a Comment