500 grm sotong
1 biji bawang merah
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh sos nampla/ sos ikan
BAHAN DITUMBUK LUMAT:
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup
* boleh ditambah cili api kalau nak pedas
CARA MEMASAK:
1) Bersihkan sotong dan potong , tos sebentar.
2) Tumiskan bahan tumbuk tadi dan kacau , biarkan seketika sampai naik bau harum.
3) Masukkan bawang besar , sotong , sos tiram dan sos ikan serta terus mengacau.
4) Jika kurang masin tambah la lagi sos ikan dan kacau untuk 3-5 minit lagi sampai sotong masak.
* Jangan masak sotong terlalu lama nanti sotong menjadi kecut dan liat. Makanan laut seperti sotong dan udang tak perlu dimasak terlalu lama nanti isinya menjadi ' over cook ' dan tak sedap.
0 comments:
Post a Comment