Pages

Saturday, April 19, 2014

CAKE PISANG


Ini adalah cubaan pertama saya masak kek pisang , saja nak cuba sebab suami suka kek pisang. Kek naik dengan cantik dan lembut je tak manis sangat dan tak lembab sangat .



Cupcake pisang


BAHAN-BAHAN:

140 gm butter
200 gm tepung
100 gm gula
2 biji telur
3 biji pisang
2 sudu besar fresh cream
1 sudu besar jus lemon
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

CARA MEMASAK:

1) Pukul gula dengan butter sampai kembang , asingkan putih dan kuning telur .Pukul putih telur sampai kembang dan kemudian masukkan ke dalam adunan butter.
2) Masukkan tepung , soda bikarbonat , baking powder dan kacau bagi mesra semua adunan. Lenyek pisang sampai lumat dan masukkan juga ke dalam adunan dan kacau lagi . Akhir sekali masukkan kuning telur dan kacau supaya semua bahan digaul sama rata.

Bila dah siap adunan saya pun masukkan la semua ke dalam bekas cup cake ni, saja je sebab cute je bekas ni dan bila nak makan nanti pun senang je tak payah nak potong-potong.


Semua bancuhan dah siap diletakkan dalam bancuhan dan boleh la di bakar dalam oven selama 30 minit dengan suhu 160 darjah celsius. Saya bakar sampai bahagian atas agak gelap sikit je.

0 comments:

Post a Comment