Pages

Sunday, April 6, 2014

IKAN MASAK KICAP


BAHAN-BAHAN:

1 kilo ikan
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 biji bawang besar
6 sudu besar kicap
3 sudu sos tiram
1 cawan air
Sedikit lada hitam

CARA MEMASAK:

1) Bersihkan ikan dan kemudian digaulkan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan dan angkat toskan.

2)Tumbuk semua bawang merah dan putih serta halia.Tumis bahan tumbuk ini sampai naik bau wangi.Masukkan pula bawang besar kacau dan biarkan layu sedikit.

3) Kemudian masukkan air , kicap , sos tiram dan lada hitam. Kacau dan biar sos mendidih, seterusnya masukkan ikan goreng tadi dan kacau sekejap dalam 3 -5 minit lagi dan boleh la ditutup api dapur .Dah pun masak senang je resepi ni.

0 comments:

Post a Comment