BAHAN-BAHAN :
1 ikat ulam selom
1cawan taugeh-bersihkan dan celur sekejap saja
1 biji bawang besar-dimayang nipis-nipis
1 biji limau nipis-ambil jus saja
Garam dan gula secukup rasa
Kelapa parut secukupnya
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
1/2 inci belacan-dibakar
1 tangkai lada merah
Segenggam udang kering-rendam sekejap
** Boleh ditambah cili api kalau nak pedas lagi.
CARA PENYEDIAAN:
Bersihkan daun selom dan bawang kemudian potong nipis-nipis dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai . Kemudian masukkan taugeh dan semua bahan yang ditumbuk lumat tadi . Gaul semua bahan sehingga cukup mesra dan masukkan kelapa parut , garam secukup rasa . Gaul lagi dan jika ada bahan yang terkurang boleh la ditambah ikut pada selera masing-masing.
0 comments:
Post a Comment