Pages

Tuesday, April 16, 2013

Resep Malaya : Ikan Percik





Bahan-bahan (untuk 5-6 orang)
  • 5-6 ekor ikan kembung
  • 4 cawan santan
  • 7 ulas bawang merah – dikisar
  • 1 ulas bawang putih – dikisar
  • 1 inci halia – dikisar
  • Sedikit kunyit hidup – dikisar
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1/2 sudu kecil belacan
  • 1 sudu kecil asam jawa
  • 3 batang serai – diketuk
  • 1 sudu kecil halba
  • Garam dan gula
  • Kunyit dan garam – untuk dilumur pada ikan






Cara-cara :

  1. Panggang atau bakar ikan yang telah dilumur dengan kunyit dan garam sehingga masak.
  2. Panaskan periuk atau kuali (tanpa minyak), kemudian masukkan santan, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, cili kisar, belacan, asam jawa dan serai. Kacau sehingga sekata.
  3. Apabila mendidih, masukkan halba. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  5. Apabila siap, curahkan kuah percik ke atas ikan.



Sumber :
http://dapurmalaysia.com/resepi-ikan-percik/

0 comments:

Post a Comment