Bagi penggemar-penggemar ikan masih seperti ikan gelama, ikan talang, ikan kurau, ikan tenggiri dan ikan-ikan masin yang lain yang tidak berapa gemar dengan kemasinan yang terdapat pada ikan-ikan berkenaan tetapi masih gemar untuk menikmatinya kemasinan yang ala kadar, bolehlah mencuba resepi ini.
- Ikan masin hendaklah direndam dalam bekas air yang berisi air garam juga
- Untuk satu atau dua ekor ikan masin, cuma masukkan 1 atau 2 sudu besar garam dalam air.
- Kalau dalam kuantiti yang banyak, masukkan lebih garam dalam air.
- Rendam ikan kering dalam air garam lebih kurang 20 - 30 minit.
- Mungkin kita tertanya-tanya mengapa ikan yang telah masin masih hendak direndam dengan garam. Sebenarnya garam yang kita rendam itu akan menyerap semula garam daripada ikan masin tersebut.
- Selepas melepasi 30 minit, basuh ikan masin dengan air bersih. Toskan.
0 comments:
Post a Comment