Pages

Wednesday, October 5, 2011

Ayam Masak Madu Berkicap Ala Mamak

Hujung minggu yang lalu, Kak Noor sempat singgah di restoran nasi kandar di Tesco Ampang.  Ingat nak pekena mee rebus sahaja, tetapi bila lihat lauk ini dalam tray yang tengah berasap-asap, teringin pula nak makan nasi.  Lauk ni memang menjadi kegemaran orang-orang Utara, termasuklah Kak Noor sendiri. Tak sah kalau lauk ni tak ada dalam restoran mamak.  So... bila balik rumah, timbul idea nak masak lauk ni.  Kak Noor sempat masak lauk ni semalam (sebelah malam le....) untuk santapan anak-anak hari ini.  Lagi satu nak bagi tahu, kalau masak lauk ala mamak ni, daun kari WAJIB digunakan, baru timbul aromanya...

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam (dipotong ikut suka). Bersihkan dan sedia untuk goreng.
2 sudu besar gula pasir
Garam secukup rasa
1 sudu kecil perasa Tumix
Kicap manis secukupnya
3 sudu besar sos cili
2 biji tomato (setiap biji dibelah 4)
2 biji cili hijau
Hirisan bawang besar 2 biji
4 - 5 sudu besar madu
1 tangkai daun kari
100gm buah kismis
Minyak masak untuk menumis
Bawang goreng dan daun pudina untuk taburkan di atas hidangan.

Bahan-bahan untuk dikisar menjadi pes:
Cili kering yang telah dikisar (anggaran RM2.00 cili kering)
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
2 inci halia

Bahan-bahan untuk menumis:
1 biji hirisan bawang besar saiz sederhana
2 ulas hirisan bawang putih
2 inci hirisan halia
5 biji buah pelaga
3 kuntum cengkih
3 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
3 tangkai daun kari

Cara penyediaannya:
1.  Bersihkan ketulan ayam, masukkan kunyit dan garam (sedikit) dan goreng.  Gorengan tidak perlu aring atau terlalu lama, cukup kadar masak 3/4 sahaja.  Asingkan.
2.  Panaskan kuali dan masukkan minyak tiga sudu besar.  Gorengkan kismis dalam api yang sederhana, jangan hanguskan gorengan ini.  Asingkan gorengan ini.
3.  Tambahkan satu sudu besar minyak dan masukkan semua bahan-bahan menumis dan kacau sehingga kekuningan dan mengeluarkan bau yang harum.
4.  Apabila gorengan mengeluarkan haruman, masukkan pes tadi.  Kacau rata campuran ini dan tutup kuali dengan tudung periuk.  Biarkan campuran ini mendidih dan pecah minyak (minyak timbul di atas permukaan pes).   Setelah pecah minyak, masukkan 3 sudu besar sos cili, garam, gula, dan perasa secukup rasa.  Sekiranya terlalu likat, bolehlah campurkan sedikit air.  Biarkan campuran ini masak seketika, kemudian masukkan kicap manis.
5.  Masukkan ayam yang telah sedia digoreng, kacau rata supaya kuah ini dapat serap ke dalam isi ayam.  Kecilkan api dapur dan masukkan buah tomato, hirisan bawang besar, cili hidup dan madu dan kismis yang telah digoreng dan daun kari. Kacau serata.
5.  Keluarkan dari kuali dan hidangkan.  Taburkan bawang goreng dan daun pudina (Kak Noor tak sempat nak beli daun pudina semalam, so tak letak le...)

Hasilnya..... kita scroll kat bawah...

0 comments:

Post a Comment