Pages

Monday, October 31, 2011

Ikan Masak Cabai (Cili)

Hari ini Kak Noor nak pertengahkan resepi Ikan Masak Cabai (cakap orang Utara) atau dalam erti kata lain Ikan Masak Cili.  Bezanya ikan masak cabai dengan sambal tumis ikan ialah sambal tumis ikan kita masukkan sedikit belacan.  Resepi ini amat mudah dan ringkas, dan hanya sedikit sahaja bahan digunakan.

Bahan-bahannya:
6 ekor ikan kembung (boleh guna ikan lain, ikan ketul pun boleh)
1 cawan air
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
Gula dan garam secukupnya
1 sudu kecil perisa TUMIX ikan bilis
2 biji bawang besar dihiris bulat
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan untuk dikisar:
4 senduk cili kering yang telah dikisar (Kak Noor senduk nasi untuk menyukat)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato saiz kecil

Penyediaannya:

  1. Ikan dibasuh bersih dan digaramkunyitkan.  Kemudian digoreng sehingga masak; tetapi jangan sampai garing.
  2. Panaskan kuali/periuk dan masukkan minyak masak.  Masukkan bahan-bahan kisar dan kacau rata.  Tutup periuk dan masak hingga bahan tumisan tadi terbit minyak.
  3. Masukkan 1 cawan air.  Kacau rata.
  4. Masukkan sos cili, sos tomato, gula, garam, dan perisa. Biarkan mendidih seketika dan rasa manis dan masinnya.  Rasa masin dan manis hendaklah seimbang.
  5. Masukkan ikan dan balik-balikkan sehingga kuah cili tadi menyelaputi ikan.
  6. Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar.  Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.



Inilah rupanya Ikan Masak Cabai (rasa macam sweet sour...)

0 comments:

Post a Comment