Pages

Wednesday, October 12, 2011

Ikan Masak Asam Tumis

Bahan-bahannya:
3 ekor ikan (boleh guna ikan kembung, plata, pari) - Kak Noor guna ikan selar
Bendi (kuantitinya ikut suka)
1 biji tomato
Daun kesum
1 kuntum bunga kantan (dibelah dua)
2 batang serai dititik
Air asam jawa
1 kiub tom yam (Kak Noor guna kiub tom yam Knorr)
Garam dan 1 sudu kecil gula
Sedikit minyak untuk menumis

Antara bahan-bahan yang digunakan


Bahan-bahan dikisar:
1 cawan cili kering yang telah dikisar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Sedikit belacan

Penyediaannya:
  1. Panaskan minyak dalam periuk.  Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar, kacau sebati dan tutup periuk.  Masak sehingga naik bau dan terbit minyak.  .
  2. Setelah terbit minyak, masukkan air asam jawa secukupnya, diikuti dengan garam, kiub tom yam, gula dan serai. 
  3. Setelah kuah mendidih, masukkan ikan, daun kesum dan bunga kantan. Kacau sebati dan masak sehingga ikan masak. 
  4. Akhir sekali masukkan bendi dan tomato.  Sedia dihidangkan dengan nasi panas.


0 comments:

Post a Comment