Pages

Tuesday, October 11, 2011

Tumis Kerang Kicap

Masakan tumis kerang kicap ini adalah ringkas dan cepat disediakan.  Bagi orang orang yang bekerja macam Kak Noor, masakan harian mestilah mudah dan ringkas kerana mengejar masa.  


Bahan-bahan:
1 kg isi kerang (Kak Noor beli isi kerang kat pasar tani yang telah direbus dan siap dikopek)
1 biji limau lemon (ambil jusnya)

2 batang serai dititik
Kicap manis secukupnya
Garam, gula, dan perisa
2 biji bawang besar dipotong bulat
5 - 10 biji cili padi
1 biji tomato dibelah empat

Bahan untuk dikisar:
1 cawan cili kering kisar

2 biji bawang merah
4 ulas bawang putih

1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup


Bahan-bahan untuk ditumis:
3 sudu besar minyak
3 biji bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
2 tangkai daun kari


Penyediaannya:

  1. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan untuk ditumis.  Setelah kekuningan dan naik bau, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar.  Biar masak sehingga terbit minyak.
  2. Kemudian masukkan kicap manis secukupnya, garam, gula, perisa, dan serai yang dititik.  Masukkan sedikit air sekiranya pekat.  Setelah cukup citarasanya,  masukkan kerang bersama cili padi,  kacau sebati dan masak sehingga kerang bersalut dengan kuah kicap tadi.
  3. kemudian masukkan bawang besar yang dipotong bulat  dan jus lemon.  Kacau sebati dan biarkan seketika, kemudian angkat.
Inilah rupenye....

0 comments:

Post a Comment