Pages

Wednesday, October 26, 2011

Mengurangkan Kemasinan Ikan Masin

Bagi penggemar-penggemar ikan masih seperti ikan gelama, ikan talang, ikan kurau, ikan tenggiri dan ikan-ikan masin yang lain yang tidak berapa gemar dengan kemasinan yang terdapat pada ikan-ikan berkenaan tetapi masih gemar untuk menikmatinya kemasinan yang ala kadar, bolehlah mencuba resepi ini.

  1. Ikan masin hendaklah direndam dalam bekas air yang berisi air garam juga
  2. Untuk satu atau dua ekor ikan masin, cuma masukkan 1 atau 2 sudu besar garam dalam air.
  3. Kalau dalam kuantiti yang banyak, masukkan lebih garam dalam air.
  4. Rendam ikan kering dalam air garam lebih kurang 20 - 30 minit.
  5. Mungkin kita tertanya-tanya mengapa ikan yang telah masin masih hendak direndam dengan garam.  Sebenarnya garam yang kita rendam itu akan menyerap semula garam daripada ikan masin tersebut. 
  6. Selepas melepasi 30 minit, basuh ikan masin dengan air bersih.  Toskan.

0 comments:

Post a Comment